Lojistik sektöründe otokratik liderlik gösteren kadınların rekabetçilik eğiliminin araştırılması
Investigation of the competitiveness tendency of women showing autocratic leadership in the logistics industry
  1. Tez No: 929873
  2. Yazar: NURMİNA ERDOĞAN BÜYÜKBAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA REYHAN AKKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Sektör, Rekabet, Kadın, Women, Competition, Logistics, Sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, lojistik sektöründe otokratik liderlik tarzı sergileyen kadınların rekabetçilik eğilimlerini incelemektedir. Liderlik rollerinde kadınların artan varlığına rağmen özellikle lojistik gibi erkek egemen sektörlerde liderlik tarzlarının kurumsal dinamikleri ve performansı nasıl etkilediğini anlamada önemli bir boşluk vardır. Bu araştırma, merkezi karar alma ve sınırlı çalışan girdisi ile karakterize edilen otokratik liderliğin, bu alandaki kadın liderlerin rekabetçi davranışlarını ve başarısını etkileyip etkilemediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca araştırma, otokratik liderlik ile çalışan memnuniyeti, işten ayrılma oranları ve genel şirket performansı dahil olmak üzere organizasyonel sonuçlar arasındaki ilişkiyi de incelemektedir. Bulgular, lojistik sektöründeki kadınlar arasında otokratik liderlik ile rekabet gücü arasında incelikli bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Otokratik eğilimler kararlılığı ve verimliliği teşvik edebilirken aynı zamanda ekip bütünlüğü ve çalışanların motivasyonlarında zorluklara da yol açabilmektedir. Bununla birlikte çalışma aynı zamanda otokratik liderliğin işbirlikçi uygulamalarla etkili bir şekilde dengelendiği ve rekabet gücünün ve kurumsal başarının arttığı örnekleri de vurgulamaktadır. Genel olarak bu çalışma, lojistik sektöründeki kadınlar arasındaki otokratik liderlik tarzlarının spesifik etkilerine ilişkin ampirik kanıtlar sağlayarak cinsiyet ve liderlik konusundaki daha geniş söylemlere katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmadan elde edilen içgörülerin, hem rekabetçi başarıya hem de liderlik geliştirme programları ve organizasyonel politikalar için katkıları vardır.
Özet (Çeviri)
This research looks at the competitive behaviors of female executives in the logistics sector that have an authoritarian style. Even while the number of women in leadership positions is rising, little is known about how different leadership philosophies impact organizational dynamics and performance—particularly in fields where males predominate, like logistics. The purpose of this study is to determine if the competitive behavior and professional achievement of female executives in this industry are impacted by autocratic leadership, which is typified by centralized decision-making and little employee participation. Furthermore, studies look at the connection between autocratic leadership and organizational outcomes including turnover rates, employee happiness, and overall business success. The results show a complex link between female competitors' competitiveness and authoritarian leadership in the logistics sector. Although autocratic inclinations might promote tenacity and effectiveness, they can also cause problems with morale among staff members and team cohesiveness. The research does, however, also provide instances of how collaborative and authoritarian leadership styles may successfully coexist to foster organizational success and competitiveness. Overall, by presenting empirical data on the particular impacts of autocratic leadership styles among women in the logistics sector, this research adds to the larger conversations on gender and leadership. Findings from this study support a more nuanced view of leadership styles that are compatible with inclusive workplace cultures and competitive performance. These findings have implications for organizational policy and leadership development programs.