Türk bankacılık sektöründe otantik liderlik ve kariyer tatmininin astların görev performansı üzerine etkileri: Osmaniye ili örneği
The effects of authentic leadership and career satisfaction on subordinate task performance in the Turkish banking sector: The case of Osmani̇ye province
  1. Tez No: 929945
  2. Yazar: ZEYNEP CEREN KASNIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Otantik Liderlik, Astların Görev Performansı, Kariyer Tatmini, Turkish Banking Sector, Authentic Leadership, Subordinate' Task Performance, Career Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bankacılık sektöründe sunulan hizmetlerde sürdürülebilir rekabet avantajı elde edilmesi hem yönetim anlayışına hem de astların görev performansına ve kariyer tatminine bağlıdır. Fakat banka çalışanları perspektifiyle kariyer tatmini aracılığı ile otantik liderliğin görev performansına etkileri konusunda sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu konudaki bulgu eksikliği gidermeye yönelik arayışlardan biri olan çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe otantik liderliğin astların görev performansına etkilerini ortaya koymak ve bu iki değişken arasındaki ilişkide kariyer tatminin aracı rolünü tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini Osmaniye ili ve ilçelerindeki kamu ve özel banka şubelerinde görev yapan astlar oluşturmaktadır (n=397). Araştırma verileri Walumbwa ve diğerlerinin (2008) otantik liderlik ölçeği, Greenhaus ve diğerlerinin (1990) kariyer tatmini ölçeği ve Goodman&Svyantek (1999)'in görev performansı ölçeğinden oluşan bir anket yardımıyla toplanmıştır. Çalışmada öncelikle her üç ölçeğin güvenilirlik ve geçerliğini test etmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi vasıtasıyla bir ölçüm modeli geliştirilmiştir. Daha sonra bu ölçüm modeli esas alınarak araştırma modeli ve hipotezleri test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre hem otantik liderliğin hem de kariyer tatmininin astın görev performansını pozitif ve anlamlı etkilediği tespit edilmiştir. Aynı zamanda otantik liderliğin astın kariyer tatminini üzerinde pozitif ve anlamlı şekilde etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Ayrıca otantik liderlik ile görev performansı arasındaki ilişkide kariyer tatmininin aracı rolü oynadığı saptanmıştır. Son olarak çalışmanın bazı kısıtları vurgulanmış, uygulamada bankalardaki astların görev performansını ve kariyer tatminini iyileştirmeye yönelik önerileri geliştirilmiş ve gelecekte bu konularda araştırma yapacak kişilere yol gösterici önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Achieving sustainable competitive advantage in the services offered in the banking sector depends on both the management approach and the task performance and career satisfaction of subordinates. However, there are limited studies on the effects of authentic leadership on task performance through career satisfaction from the perspective of bank employees. The goal of the study, which is one of the pursuits to eliminate the lack of evidence on this subject, is to reveal the effects of authentic leadership on the task performance of subordinates and to determine the mediating role of career satisfaction in the relationship between these two variables in the Turkish banking sector. The sampling of the research consists of subordinates working in public and private bank branches in Osmaniye province and its districts (n = 397). Research data were collected with the help of a survey consisting of Walumbwa et al.'s (2008) authentic leadership scale, Greenhaus et al.'s (1990) career satisfaction scale and Goodman & Svyantek's (1999) task performance scale. Then, based on this measurement model, Structural Equation Modelling was applied to test the research model and hypotheses. According to the research findings, it determined that both authentic leadership and career satisfaction positively and significantly affected the subordinate's task performance. It also observed that authentic leadership had a positive and significant effect on subordinates' career satisfaction. Additionally, it determined that career satisfaction played a mediating role in the relationship between authentic leadership and task performance. Finally, some limitations of the study were highlighted, suggestions for improving task performance and career satisfaction of subordinates in banks were developed, and guiding suggestions were presented for those who will conduct research on these issues in the future.