Düşünme becerilerini destekleyici eğitim programının 60-72 aylık çocukların sosyal beceri gelişimine ve sosyal problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi
The effects of educational program supporting thinking skills on social skills development and social problem solving skills of 60-72 months children
- Tez No: 930098
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİYE GÜL ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünme Becerileri, Okul Öncesi Eğitim, Çocuklar İçin Felsefe, Çocuklarla Felsefe Eğitimi, Sosyal Beceri, Sosyal Problem Çözme Becerileri, P4C, Thinking Skills, Preschool Education, Philosophy for Children, Philosophy Education with Children, Social Skills, Social Problem Solving Skills, P4C
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu araştırma, Çocuklar için Felsefe Yaklaşımından yararlanarak hazırlanmış olan Düşünme Becerilerini Destekleyici Eğitim Programının 60-72 aylık çocukların sosyal beceri gelişimine ve sosyal problem çözme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 2023-2024 eğitim öğretim yılında MEB'e bağlı bir okul öncesi eğitim kurumunda öğrenim gören 60-72 aylık 62 çocuk katılmıştır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Toplamda 12 hafta süren araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan“Düşünme Becerilerini Destekleyici Eğitim Programı”deney grubundaki çocuklara haftada iki oturum olmak üzere 24 oturum halinde uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ömeroğlu ve diğerleri (2014) tarafından geliştirilmiş olan“Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği (OSBED) (Öğretmen Formu)”ve (Ebeveyn Formu)“ ile Yılmaz (2016) tarafından geliştirilmiş olan ”Sosyal Problem Çözme Becerileri Ölçeği“ kullanılmıştır. Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi kullanılarak yapılan verilerin analizi Bağımsız Örneklem t Testi, Mann-Whitney U Testi ve Kovaryans Analizi (ANCOVA) ile yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda uygulanan ”Düşünme Becerilerini Destekleyici Eğitim Programı" sonrasında deney grubunda yer alan çocukların sosyal becerilerinde ve sosyal problem çözme becerilerinde anlamlı düzeyde artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of the Thinking Skills Supportive Education Program, prepared using the Philosophy for Children Approach, on the social skills and social problem-solving skills of 60-72-month-old children. A total of 62 attending a preschool affiliated with the Ministry of National Education 2023-2024 academic year participated in the study. Since the experimental and control groups were to be compared before and after the intervention, a quasi-experimental model with a pre-test and post-test control group design, one of the quantitative research methods, was used. In the study, which lasted a total of twelve weeks, the“Thinking Skills Supportive Education Program,”prepared by the researcher, was applied to the children in the experimental group in 24 sessions, held twice a week.. The data collection tools used in the research included the“Preschool Social Skills Evaluation Scale (OSBED) (Teacher Scale) and (Parent Scale)”developed by Omeroglu et al. (2014), and the“Social Problem Solving Skills Scale”developed by Yilmaz (2016). The data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences using Independent Sample t Test, Mann-Whitney U Test and Analysis of Covariance. The analysis of the data revealed that after the implementation of the Thinking Skills Supportive Education Program, there was a significant increase in the social skills and social problem-solving skills of the children in the experimental group. This study was funded by Scientific Research Projects Coordination Unit of Trakya University Project number: 2023/105.