Prurigo nodularis ve atopik dermatitte IL-1beta, IL-4, IL-13, S100A7, TARC ve IL-22 seviyelerinin karşılaştırılması
Prurigo nodularis and atopic dermatitisil-1beta, IL-4, IL-13, S100A7, TARC and IL-22 levels comparison
  1. Tez No: 930271
  2. Yazar: GÜRBÜZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVER SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Prurigo Nodularis, Atopik Dermatit, Biyobelirteç, Prurigo Nodularis, Atopic Dermatitis, Biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaçlar: Bu çalışma, Prurigo Nodularis (PN) ve Atopik Dermatit (AD) hastalarında belirli biyobelirteçlerin (IL-1β, IL-4, IL-13, S100A7, TARC ve IL-22) serum seviyelerini karşılaştırarak, iki hastalık arasındaki immünolojik benzerlikleri ve farklılıkları belirlemeyi amaçlamaktadır. PN'nin patogenezi tam olarak açıklığa kavuşmamış olup, bazı araştırmalar bu hastalığın bir AD varyantı olabileceğini öne sürmektedir. Bu doğrultuda, belirteç seviyelerinin analiz edilmesi, kontrol hastaları ile karşılaştırılmasıyla her iki hastalığın biyolojik mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Gereçler ve Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı'na başvuran histopatolojik olarak tanı konulmuş 48 PN, 22 AD ve 11 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 80 birey dahil edilmiştir. Kan örnekleri alınarak ELISA yöntemi ile IL-1β, IL-4, IL-13, S100A7, TARC ve IL-22 seviyeleri ölçülmüştür. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: PN hastalarında IL-4, IL-13, IL-22 ve TARC seviyelerinin sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. AD hastalarında ise özellikle IL-1β ve IL-4 seviyelerinin belirgin bir artış gösterdiği gözlemlenmiştir. IL-4, IL-13 ve TARC seviyelerinin hem PN hem de AD hastalarında yüksek olması, bu iki hastalık arasında patofizyolojik benzerlikler olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Elde edilen bulgular, PN'nin Th2 ağırlıklı immün yanıt ile ilişkili bir hastalık olabileceğini ortaya koymaktadır. AD hastalarında gözlenen yüksek IL-1β seviyeleri ise, hastalığın sistemik inflamatuar yükünün daha belirgin olduğunu göstermektedir. Çalışma sonuçları, PN'nin AD ile ortak biyolojik mekanizmalara sahip olabileceğini düşündürmekte olup, iki hastalığın ilişkisinin daha kapsamlı çalışmalar ile değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the serum levels of specific biomarkers (IL-1β, IL-4, IL-13, S100A7, TARC, and IL-22) in patients with Prurigo Nodularis (PN) and Atopic Dermatitis (AD) to explore potential immunological similarities and differences between these two chronic inflammatory skin diseases. While the exact pathogenesis of PN remains unclear, some studies suggest that it may represent a variant of AD. By analyzing biomarker levels, this study seeks to provide a deeper understanding of the immunological mechanisms underlying both conditions. Methods: The study included 80 participants, consisting of 48 PN patients, 22 AD patients, and 11 healthy controls, who were recruited from Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Venereology. Venous blood samples were collected, and serum levels of IL-1β, IL-4, IL-13, S100A7, TARC, and IL-22 were measured using ELISA assays. Statistical analyses were performed to assess differences between the groups. Results: The findings revealed that PN patients had significantly higher levels of IL-4, IL-13, IL-22, and TARC compared to healthy controls. In AD patients, IL-1β and IL-4 levels were notably elevated. The similarity in IL-13 and TARC levels in both PN and AD groups suggests potential overlapping pathophysiological mechanisms between these diseases. Conclusion: The results indicate that PN is associated with a Th2-dominant immune response, similar to AD. Additionally, the high IL-1β levels in AD patients suggest a more pronounced systemic inflammatory burden in this group. These findings support the hypothesis that PN and AD share common immunological features, emphasizing the need for further research to clarify their relationship and improve therapeutic approaches.