Farklı maloklüzyonlara sahip ortodonti hastalarında dental anomalilerin prevelansı ve dağılımı-retrospektif çalışma
Prevalence and distribution of dental anomalies in orthodontic patients with different malocclusions - a retrospective study
  1. Tez No: 930270
  2. Yazar: YUSUF KÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDAGÜL BİLGİÇ ZORTUK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental anomali, maloklüzyon, prevelans, panoromik radyografi, Dental anomaly, malocclusion, prevalence, panoramic radiograph
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Farklı Maloklüzyonlara Sahip Ortodonti Hastalarında Dental Anomalilerin Prevelansı ve Dağılımı-Retrospektif Çalışma Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi için başvuran hastaların dijital panoramik radyografilerinin retrospektif olarak incelenmesi ile dental anomalilerin, maloklüzyonlara, cinsiyete ve çenelere göre sıklıklarının ve dağılımlarının incelenmesidir. Materyal ve Metod: Araştırmamızda, 2013 - 2023 tarihleri arasında, ortodontik tedavi görmek üzere Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına başvurmuş, yaşı 14 üzerinde olan 1237 hastaya ait teşhis materyalleri taranmış ve çalışma kriterlerini taşıyan 766 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara ait detaylı anamnez kayıtları, tedavi öncesi alınan dijital panoramik radyografileri, ağız içi dental fotoğrafları ve dental alçı modelleri bu çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Tüm gelişimsel dental anomaliler, yaş, cinsiyet, maloklüzyon tipi ve bulundukları çeneye göre gruplandırılarak kaydedilmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre; cinsiyetler ile dental anomali varlığı arasında yapılan istatistiksel analiz sonucunda anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (P=0,739). Maloklüzyon tiplerine ile cinsiyet dağılımı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (P=0,788). Gelişimsel dental anomali varlığına yönelik değerlendirmede, 216 hastada (%28,2) dental anomali tespit edilmemiş, 550 hastada (%71,8) bir veya birden fazla dental anomali belirlenmiştir. Anomali türlerinin dağılımına bakıldığında, sayı anomalisi %13,97, boyut anomalisi %4,04, şekil anomalisi %53,91, durum (sürme) anomalisi %24,15 ve yapı (doku) anomalisi %30,67 oranında tespit edilmiştir. En sık görülen dişsel anomali kök dilaserasyonu olup, bu durum 268 hastada (%35) saptanmıştır. Bunun dışında, anodonti, füzyon, konkresens, ektopi ve dentinogenezis imperfekta gibi anomalilere hiçbir hastada rastlanmamıştır.Tüm dental anomaliler arasında; mikrodonti, dens evaginatus, peg shape, talon cusp, kök dilaserasyonu ve pulpa taşı görülme oranı maksillada daha yüksek bulunmuştur. Tüm maloklüzyon tiplerinde, mine incisi görülme oranının mandibulada daha yüksek olduğu belirlenmiştir; bu oran Sınıf I'de %52,3, Sınıf II'de %35,8 ve Sınıf III'te %11,1 olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda incelenen popülasyonda dental anomali görülme oranı %71,8 olarak bulunmuş olup, en sık gözlemlenen dental anomalinin kök dilaserasyonu olduğu tespit edilmiştir. Dental anomali ile cinsiyetler arasında ise istatistiksel bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Dental anomalilerin erken tespiti, ortodontik tedavi planlamasında belirleyici bir faktördür. Erken tanı, tedavi süresini kısaltarak tedavi başarısını arttırırken, gelecekteki komplikasyonların önlenmesinde de önemli rol oynar. Bu bağlamda, ortodontik süreçlerde erken teşhis ve düzenli takip, tedavi verimliliği ve hasta memnuniyetinin optimize edilmesinde kritik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Prevalence and Distribution of Dental Anomalies in Orthodontic Patients with Different Malocclusions: A Retrospective Study Introduction and Aim: This study aims to investigate the frequency and distribution of dental anomalies according to malocclusions, gender, and jaws type through a retrospective analysis of digital panoramic radiographs in patients seeking orthodontic treatment. Materials and Methods: The diagnostic records of 1237 patients over the age of 14 who applied for orthodontic treatment to Department of Orthodontics, Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Dentistry, between 2013 - 2023 were scanned and 766 patients meeting the study criteria were included. The study materials comprised detailed medical histories, pre-treatment digital panoramic radiographs, intraoral dental photographs, and dental casts. All developmental dental anomalies were grouped according to the patient's gender, age, and gender, malocclusion types, and their location within the jaws. Data were analyzed statistically. Results: Statistical analysis revealed no significant relationship between gender and the presence of dental anomalies (P=0.739). Similarly, no significant difference was found in the distribution of malocclusion types by gender (P=0.788). In the assessment of the presence of developmental dental anomalies, no dental anomalies were detected in 216 patients (28.2%), while 550 patients (71.8%) had one or more anomalies. The distribution of anomalies was as follows: number anomalies (13.97%), size anomalies (4.04%), shape anomalies (53.91%), eruption anomalies (24.15%), and structure (tissue) anomalies (30.67%). The most frequently observed anomaly was root dilaceration, present in 268 patients (35%). Anodontia, fusion, concrescence, ectopia, and dentinogenesis imperfecta were not detected in any patient. Among all anomalies, microdontia, dens evaginatus, peg-shaped teeth, talon cusp, root dilaceration, and pulp stones were more prevalent in the maxilla. In contrast, enamel pearls were more frequently observed in the mandible across all malocclusion types, with rates of 52.3% in Class I, 35.8% in Class II, and 11.1% in Class III. Conclusion: In the study, the prevalence of dental anomalies was found to be 71.8%, with root dilaceration being the most common anomaly. There was no statistically significant difference between dental anomalies and gender. Early detection of dental anomalies plays a critical role in orthodontic treatment planning. Timely diagnosis not only shortens treatment duration and enhances treatment outcomes but also helps prevent future complications. Therefore, early diagnosis and regular follow-up are essential for optimizing treatment efficiency and patient satisfaction in orthodontic processes.