İnşaat sektöründe çalışanların kişilik tipleri ve iş stresi ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between personality types, job stress, and organizational commitment of employees in the construction sector
- Tez No: 930318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ERMAN ASLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Tipleri, İş Stresi, Örgütsel Bağlılık, Personality Types, Job Stress, Organizational Commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara'da özel sektörde çalışan bireylerin kişilik tipleri ve iş stresleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Uygulamaya Ankara ilinde özel ve inşaat sektöründe çalışan toplam 257 (88 Kadın, 169 Erkek) işveren ve iş gören katılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Kişilik Özelliği Tanıma Testi, İş Stresi Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği uygulanmıştır. Veri analizi, SPSS 26 yazılım paketi kullanılarak yapılmıştır. Veri analizinde, betimsel analiz, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız örneklemler t-testi ve çoklu regresyon analizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar çerçevesinde, kişilik tipleri ve iş stresi cinsiyet, yaş, çalışma yılı ve pozisyon değişkenlerine göre anlamlı farklar göstermemektedir. Örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık alt boyutu cinsiyet açısından belirgin bir fark yaratmazken, normatif bağlılık ve devam bağlılığı, cinsiyete göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Örgütsel bağlılık, yaş gruplarına göre anlamlı bir fark göstermektedir. Örgütsel bağlılığın duygusal ve devam bağlılıkları kıdem süresi ve mevcut pozisyona göre anlamlı farklılıklar gösterirken, normatif bağlılık bu iki değişken açısından anlamlı bir fark göstermemektedir. Kişilik tipleri ve iş stresinin örgütsel bağlılığı yordama konusunda sınırlı bir açıklayıcılık gücüne sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the personality types, job stress, and organizational commitment of individuals working in the private sector in Ankara. A total of 257 (88 Female, 169 Male) employees and employers from the private and construction sectors in Ankara participated in the study. The research was conducted using a relational survey model. The participants were administered a Demographic Information Form, Personality Trait Recognition Test, Job Stress Scale, and Organizational Commitment Scale. Data analysis was performed using the SPSS 26 software package. Descriptive analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), independent samples t-test, and multiple regression analysis were applied in the data analysis. The results obtained from the research findings indicate that personality types and work stress do not show significant differences according to gender, age, years of work experience, and position. The emotional commitment sub-dimension of organizational commitment does not show a significant difference based on gender, while normative commitment and continuance commitment do show significant differences based on gender. Organizational commitment shows significant differences across age groups. Emotional and continuance commitments of organizational commitment show significant differences according to seniority and current position, while normative commitment does not show significant differences based on these two variables. It was determined that personality types and job stress have limited explanatory power in predicting organizational commitment.