Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğa sahip ailelerin geliştiren bakım çerçevesinde karşılaştıkları güçlüklerin incelenmesi
Examination of the challenges families with children diagnosed with autism spectrum disorder face in the framework of enhancing care
  1. Tez No: 930430
  2. Yazar: MERVE KILCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, otizm spektrum bozukluğu, geliştiren bakım, ebeveyn, güçlük, Early childhood, autism spectrum disorder, enhancing care, parent, difficulty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmamız erken çocuklukta (0-8) geliştiren bakımın beş bileşeninden iyi sağlık, duyarlı/karşılık verici bakım, erken öğrenme bileşenleri çerçevesinde otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğa sahip ailelerin karşılaştıkları güçlüklerin neler olduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız nitel bir araştırma olup derinlemesine mülakat yapılarak veriler elde edilmiştir. İstanbul ilinde erken çocuklukta (0-8 yaş) OSB tanılı çocuğa sahip 30 ebeveyn dahil edilmiştir. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Görüşme Soruları”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler analizi için MAXQDA 2022 yazılımı kullanılarak içerik analizle verilerin analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular iyi sağlık, erken öğrenme ve duyarlı bakım olmak üzere üç farklı tema altında toplanmıştır. İlk tema olan iyi sağlık bileşeni kapsamında; geç randevu, doktora ulaşım, bilgilendirmenin ihmali ve kontrollere gitme konusunda güçlük yaşadıkları tespit edilmiştir. İkinci tema olan erken öğrenme bileşeni kapsamında; oyun oynama, oyuncak seçimi, kitap okuma, şarkı söyleme, dışarıda vakit geçirme, eğitimle ilgili bilgilendirme ve okul öncesi eğitime katılım konularında güçlükler yaşadıkları tespit edilmiştir. Üçüncü tema olan duyarlı bakım bileşeni kapsamında; tanı öğrenme anında hissedilen duygular konusunda, stres yönetimi, çocuğun bakımı, iletişim, maddi konuda, destekleyici kişilerin olmaması, dışarıdaki insanların teki göstermesi, korumacı aile yapısı ve OSB tanılı çocukların kardeşlerinin olmasından kaynaklı ailelerin çocuklarının gelişimini ve eğitimini etkileyen etmenler gibi konularda güçlük yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu araştırma OSB tanılı çocuğa sahip ebeveynlerin yaşadıkları güçlükleri göstermiş olup, çalışmanın sonraki yapılan araştırmalara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study was conducted to examine the difficulties faced by families with children diagnosed with autism spectrum disorder within the framework of good health, responsive/responsive care, early learning components of the five components of early childhood (0-8) developmental care. Our research is a qualitative research and data were obtained through in-depth interviews. Thirty parents with children diagnosed with ASD in early childhood (0-8 years) in Istanbul province were included. Data were collected using the“Personal Information Form”and“Interview Questions”created by the researcher. The data were analyzed by content analysis using MAXQDA 2022 software. The findings were categorized under three different themes: good health, early learning and responsive care. Within the scope of the first theme, good health component, it was determined that they had difficulties with late appointments, transportation to the doctor, neglect of information and going to check-ups. Within the scope of the second theme, early learning component, it was determined that they had difficulties in playing games, choosing toys, reading books, singing songs, spending time outdoors, being informed about education and attending preschool education. Within the scope of the third theme, responsive care component, it was determined that families had difficulties with emotions felt at the time of learning the diagnosis, stress management, care of the child, communication, financial issues, lack of supportive people, people outside, protective family structure and factors affecting the development and education of their children due to the fact that children diagnosed with ASD have siblings. This study has shown the difficulties experienced by parents with children diagnosed with ASD, and it is thought that this study will make important contributions to future research.