Sınıf öğretmenlerinin dijital yeterliliklerinin incelenmesi
Examination of the digital competencies of classroom teachers
  1. Tez No: 930461
  2. Yazar: AYŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KURTDEDE FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital yeterlilik, öğretmen yeterlilikleri, sınıf öğretmenleri, Digital competence, teacher competences, classroom teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sınıf öğretmenlerinin dijital yeterliliklerini belirlemek ve belirli değişkenlere (cinsiyet, yaş, mezun olunan alan, öğrenim düzeyi, kıdem, görev yeri, günlük internet kullanım süresi, dijital kaynak kullanımı ile ilgili eğitim alma durumu) göre incelemektir. Bu amaç bağlamında 2021-2022 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar ilinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 275 sınıf öğretmeni ile tarama modeli kullanılarak nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve Redecker (2017) tarafından geliştirilmiş Toker ve diğerleri (2021) tarafından Türkiye koşullarına uyarlaması yapılmış“Eğitimciler İçin Dijital Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, t-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Sınıf öğretmenlerin dijital yeterlilik düzeylerinin, DigCompEdu (Eğitimciler için Dijital Yeterlikler Çerçevesi) değerlendirme ölçütüne göre“Bütünleştirici(B1)”düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Alt boyutlar açısından değerlendirildiğinde ise sınıf öğretmenlerinin, mesleğinde dijital becerilerin kullanımı öğretme- öğrenme ve öğrencilerin dijital yetkinliklerinin kolaylaştırılması alt boyutlarında dijital yeterlilik düzeylerinin ikinci düzeyi olan Kâşif(A2) düzeyinde oldukları tespit edilmiştir. Dijital kaynaklar, değerlendirme ve öğrencilerin güçlendirilmesi alt boyutlarında ise Bütünleştirici(B1) düzeyde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sınıf öğretmenlerinin dijital yeterlilik düzeylerinde cinsiyet, yaş, mezun olunan alan, kıdem, görev yeri ve günlük internet kullanım süresi değişkenleri açısından anlamlı farklılık yokken, öğrenim düzeyi ve dijital kaynak kullanımı ile ilgili eğitim alma değişkenleri açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmada eğitsel çıkarımlara ve yapılacak çalışmalara ilişkin önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the digital competencies of classroom teachers and examine them according to certain variables. In the context of this purpose, a quantitative research was conducted using the survey model with 275 classroom teachers who were actively working in Afyonkarahisar in the 2021-2022 academic year and voluntarily participated in the research.“Personal Information Form”prepared by the researcher and“Digital Competence Scale for Educators”developed by Redecker (2017) and adapted to Turkish conditions by Toker et al. (2021) were used as data collection tools in the research. In the analysis of the data, descriptive statistics, t-test and ANOVA test were applied. It was concluded that the digital competence levels of classroom teachers were at the“Integrative (B1)”level according to the DigCompEdu (Digital Competencies Framework for Educators) evaluation criterion. When evaluated in terms of sub-dimensions, it was determined that classroom teachers were at the Explorer (A2) level, which is the second level of digital competence, in the sub-dimensions of Use of Digital Skills in the Profession, Teaching-Learning and Facilitation of Students' Digital Competencies. It was concluded that they were at the Integrative (B1) level in the subdimensions of Digital Resources, Evaluation and Empowerment of Students. This value accepts the participants in the“Integrator”status according to the scoring key. According to the results of the research, while there was no significant difference in terms of the variables of classroom teachers' gender, age, field of graduation, seniority, place of duty and daily internet usage time, a significant difference was found in terms of the variables of educational status and receiving training on the use of digital resources. The research also includes educational inferences and suggestions for future studies.