Erken membran rüptürü olan Gestasyonel Diyabetes Mellituslu hastaların plasentalarında adezyon moleküllerinin araştırılması
Investigation of adhesion molecules in the placentas of patients with Gestational Diabetes Mellitus with premature rupture of membranes
- Tez No: 930525
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Erken Membran Rüptürü, adezyon molekülleri, VCAM-1, ICAM-1, Gestational diabetes mellitus, premature rupture of membranes, adhesion molecules, VCAM-1, ICAM-1
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM)'a ek olarak Erken Membram Rüptürü (EMR) olan hastaların plasentalarındaki VCAM-1 ve ICAM-1 ekspresyon oranlarını inceleyerek bahsedilen hastalıkların tanı ve prognozunda dikkate değer bir biyomarker olma potansiyelini incelemektir. Gereç ve Yöntem: 21 GDM+EMR ve 21 sağlıklı gebenin plasentası 4-6 μm lik kesitlere ayrılarak Hematoksilen-Eozin boyama yapıldı. İmmunünohistokimyasal olarak VCAM-1 ve ICAM-1 antikorları çalışıldı. Bulgular: GDM+EMR Grubunda fibrinoid birikimi, koryonik villusların dejenerasyonu ve villus yapıda düzensizlikler, kapiler damarlarda konjesyon ve dilatasyon izlendi. İntervillöz alanda lökosit infiltrasyonu gözlendi. Desidua hücrelerinde dejenerasyon ve piknozis görüldü. Amniyon membranında yırtılma görüldü. GDM+EMR grubuna ait plasental kesitlerin ICAM-1 immün boyamasında kontrol grubuna göre yoğun bir ICAM-1 ekspresyonu tespit edildi. Sinsityotrofoblast hücrelerinde, sitotrofoblast hücrelerinde, sinsityal düğümlerde, bağ doku ve kapiler endotelinde ICAM-1 ekspresyonu pozitif olarak izlendi. GDM+EMR grubuna ait plasental kesitlerin VCAM-1 immün boyamasında kontrol grubuna göre VCAM-1 immün reaksiyonunda artış gözlendi. Villusların trofoblastik tabakasında, sinsityal düğümlerde, fibrin birikiminde ve villöz bağ dokuda ekspresyon yoğunluğu arttı. Vasküler endotel hücrelerinde de pozitif VCAM-1 ekspresyonu görüldü. Sonuç: GDM+EMR'nin plasental yapılar üzerinde ciddi patolojik değişikliklere yol açtığını ve bu durumun inflamatuvar ve vasküler disfonksiyonla ilişkili olduğunu ortaya koyduk. ICAM-1 ve VCAM-1 ekspresyonlarındaki artış, bu inflamatuvar sürecin göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Klinik açıdan bu bulgular, GDM ve EMR'ye bağlı plasental bozuklukların perinatal sonuçlar üzerindeki olumsuz etkilerini anlamamıza katkı sağlayabilir. Özellikle ICAM-1 ve VCAM-1 gibi adezyon moleküllerinin artışı, bu hastalıkların prognozu ve yönetiminde potansiyel biyomarkerlar olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the expression rates of VCAM-1 and ICAM-1 in the placentas of patients with Gestational Diabetes Mellitus (GDM) and premature rupture of membranes (EMR) and to investigate their potential as biomarkers for the diagnosis and prognosis of these diseases. Materials and Methods: Placentas of 21 GDM+EMR and 21 healthy pregnant women were sectioned into 4-6 μm sections and stained with Hematoxylin-Eosin. Immunohistochemically, VCAM-1 and ICAM-1 antibodies were studied. Results: In GDM+EMR group, fibrinoid deposition, degeneration of chorionic villi and irregularities in villus structure, congestion and dilatation of capillary vessels were observed. Leukocyte infiltration was observed in the intervillous area. Desidua cells showed degeneration and pycnosis. Rupture of the amniotic membrane was observed. ICAM-1 immunostaining of placental sections of the GDM+EMR group showed intense ICAM-1 expression compared to the control group. ICAM-1 expression was positive in all placental components. ICAM-1 expression was positive in syncytiotrophoblast cells, cytotrophoblast cells, syncytial nodes, connective tissue and capillary endothelium. VCAM-1 immunostaining of placental sections of GDM+EMR group showed an increase in VCAM-1 immune reaction compared to the control group. Expression intensity increased in the trophoblastic layer of villi, syncytial nodes, fibrin deposition and villous connective tissue. Positive VCAM-1 expression was also seen in vascular endothelial cells. Conclusion: We have demonstrated that GDM+EMR leads to severe pathologic changes in placental structures and is associated with inflammatory and vascular dysfunction. Increased expression of ICAM-1 and VCAM-1 was considered as an indicator of this inflammatory process. Clinically, these findings may contribute to our understanding of the adverse effects of placental abnormalities associated with GDM and EMR on perinatal outcomes. In particular, the increase in adhesion molecules such as ICAM-1 and VCAM-1 suggests that they may be used as potential biomarkers in the prognosis and management of these diseases.