Farklı gelir düzeylerine sahip ailelerde öğrenci annelerinin müzik dersine yönelik tutumları
Attitudes of students mother's towards music lessons in families with differend income levels
  1. Tez No: 930673
  2. Yazar: ZÜLFİYE NUR GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Education, ıncome level, mother's attitude, music lessons, parental attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gelir düzeyi insan hayatını birçok yönden etkileyen bir faktördür. Bu çalışmada gelir düzeyi değişkeni başta olmak üzere yaş, meslek, aynı evde yaşayan kardeş sayısı, sahip olunan çocuğun hangi cinsiyetten olduğu, annenin eğitim düzeyi gibi farklı değişkenlere göre annelerin müzik dersine yönelik tutumu incelenmektedir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu ise 2023-2024 eğitim öğretim yılında Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde öğrenim gören, tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 655 öğrencinin anneleri oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları katılımcıların çeşitli kişisel ve demografik özelliklerini belirlemek amacıyla tarafımca hazırlanan bilgi formu ile Güdek ve Karakaya (2013) tarafından hazırlanan 'Müzik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' dir. Hazırlanan kişisel bilgi formu katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacı taşıyan 9 sorudan oluşmaktadır. Müzik dersine yönelik tutum ölçeği ise 34 maddelik tek boyutlu bir ölçektir. Yapılan çalışmada araştırmaya katılan annelerin müzik dersine yönelik tutumlarında değişkenlere göre anlamlı bir farklılık bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Sonuçlara göre annelerin genelinin müzik dersine karşı tutumu olumludur. Çeşitli yaş gruplarında annelerin müzik dersine karşı tutumları benzerlik göstermektedir. Birbirinden farklı aile yapılarına sahip olmak (geniş aile, çekirdek aile, dağılmış aile vb.) ve sahip olunan çocuğun cinsiyeti annelerin müzik dersine yönelik tutumunda anlamlı bir farklılaşmaya sebep olmamıştır. Araştırmada annenin eğitim düzeyi, annenin bir mesleğe sahip olup olmaması, annenin sahip olduğu meslek, gelir düzeyi ve sahip olunan çocuk sayısı değişkenlerinde annelerin müzik dersine yönelik tutumlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu farklar özetle: -Annelerin eğitim düzeyine göre ilkokul mezunu annelerin tutum puanı, sadece okur yazar olan annelerin tutum puanından yüksek bulunmuştur. -Ortaokul mezunu annelerin tutum puanı, ilkokul mezunu annelerin tutum puanından daha yüksektir. -Lise mezunu annelerin tutum puanı, ortaokul mezunu annelerin tutum puanından daha yüksektir. -Üniversite mezunu annelerin tutum puanı lise mezunu annelerin tutum puanından daha yüksektir. -Yüksek lisans mezunu annelerin müzik dersine yönelik tutum puanı, üniversite mezunu annelerin tutum puanından yüksektir. -Meslek değişkeni açısından bakıldığında çalışan annelerin tutum puanı, ev hanımı olan annelerin tutum puanından yüksektir. -Gelir düzeyi değişkeni açısından bakıldığında, gelir düzeyi arttıkça annelerin tutum puanlarının arttığı belirlenmiştir. -Çocuk sayısı değişkeni açısından bakıldığında, ailedeki çocuk sayısı arttıkça annenin tutum puanının azaldığı görülmüştür. Anahtar kelimeler : Anne tutumu, ebeveyn tutumları, eğitim, gelir düzeyi, müzik
Özet (Çeviri)
Income levels is a factor that affects human life in many ways. This study examines mother's attitudes towards music lessons based on various variables such as income level, age, occupation, number of children, gender of the children and the mother's educational level. The research method used in this study is descriptive survey model. The sample group consists of the mothers of 655 students selected by random sampling who are studying in the 2023-2024 academic year in Çerkezköy district of Tekirdağ province. The data collection tools used in the research include a personal information form and the ' Attitude Scale Towards Music Lessons' developed by Güdek and Karakaya (2013). The personal information form consists of 9 questions designed to determine the demographic characteristics of the participants. The attitude scale towards music lessons is a single-dimensional scale with 34 items. The study examined whether there were significant differences in mother's attitudes towards music lessons based on various variables. The results showed that the overall attitude of the mothers towards music lessons was positive. Mother's attitudes towards music lessonns were similar across different family structures (extended family, nuclear family, fragmented family) and the gender of the children did not lead to significant differences in mothers attitudes towards music lessons. However, significant differences were found in mothers' attitudes towards music lessons based on the variables of the mothers educational level, whether the mother had a profession, the type of profession, income level and the number of children. Summarizing these differences: -Mothers with primary education level had significantly higher attitude scores compared to mothers who were just literate. -The attitude scores of mothers with middle school education level are higher than those of mothers with primary school education level. -Mothers with high school education level have higher attitude scores than mothers with middle school education level. -Mothers with university education level have higher attitude scores than mothers with high school education level. -Mothers with a master degree have higher attitude scores towards music lessons compared to mothers with a university education level. -When considering the variable of occupation, the attitude scores of working mothers are higher than those of stay at home mothers. -When examining the variable of income level, it was found that as income level increases, mother's attitude scores also increase. -When looking at the variable of number of children, it is observed that as the number of children in the family increases, the mothers' attitude score decreases.