Hegel'de Tanrı-âlem ilişkisi
God and the world in philosophy of Hegel
- Tez No: 930708
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT REÇBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hegel, Tanrı, Âlem, Din, Felsefe
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Hegel felsefesi, birçok yönden olduğu gibi metafizik ve teolojik açıdan da irdelenmesi gereken bir yaklaşım ortaya koyar. Mutlak idealizmin Hegelci versiyonu âlemi Mutlak'ın kendini gerçekleştirme sürecinin zorunlu bir yönü olarak ayrı bir varlık olarak değil, Mutlak'ın içsel bir öteki, diyalektik işleyişin bir momenti olarak görmektedir. Bu çalışma Hegel'in sisteminin en kritik yönü olan ilişkisel boyuta odaklanmaktadır. Hegel için âlem (Tanrı'nın) içsel ötekisi olarak Tanrı'dadır, yani aralarında bir özdeşlik ilişkisi vardır. Bu özdeşlik Hegel'in sisteminde farklılıkları içeren/muhafaza eden ve bütünlüğe odaklanan yapısıyla Spinoza düşüncesinden oldukça farklıdır. Hegel'in sisteminde diyalektik, baştan benimsenen bir koyut değil, bilakis sistemin işleyişinden soyutlanan içsel bir ilkedir. Esasen Hegelci felsefi sistemin öngördüğü Tanrı-Âlem ilişkisinin dayanağı da bu ilkedir. Mutlak'ın Mantık, Doğa ve Ruh alanları dolayımıyla kendini gerçekleştirmesi bu diyalektik işleyişle gerçekleşir. Diyalektik öz-bilincin gelişim süreci için de zorunludur. Hegel felsefesinin işleyişinin ve değerinin bu ilkenin doğruluğuna ve geçerliliğine bağlı olduğu söylenebilir. Sistematik örgüsüne rağmen Hegel'in felsefi sisteminin, âlemi Mutlak veya Tanrı'nın bir momenti olarak gören iddiayı temellendirmede yetersiz kaldığını belirtmek gerekir. Dolayısıyla Tanrı ile âlem arasında diyalektik bir geçişlilik öngören tezi ikna edici olmaktan uzaktır. Epistemik alandaki diyalektik işleyişin varlık alanında da aynı şekilde geçerli olduğu düşüncesi, Hegel'in düşündüğü gibi zorunlu görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Hegel's philosophy in many ways provides an approach that needs to be analyzed metaphysically and theologically. The Hegelian version of Absolute Idealism considers the world not as a being ontologically distinct from the Absolute inasmuch as it is a necessary aspect of the Absolute's self-realization process; an internal other, a moment of dialectical functioning. This study focuses on the most critical aspect of Hegel's system, that is, the relational dimension. For Hegel, there is a relation of identity between God and the world since it is in God as the inner other. However, such an identity is quite different from Spinoza's approach in that the structure of Hegel's thought includes/maintains differences while focusing on unity. In Hegel's system, dialectics is not a presupposition adopted from the beginning, but rather an internal principle abstracted from the functioning of the system. In fact, this principle is the basis of the God-universe relationship envisioned by the Hegelian philosophical system. The self-realization of the Absolute through the fields of Logic, Nature and Spirit is achieved through this dialectical process. Dialectics is also necessary for the development of self-consciousness. It can be said that that the function and value of Hegel's philosophy depends on the accuracy and validity of this principle. However, despite its systematic organization, Hegel's philosophical system does not seem to be sufficient for justifying the claim that the world is the moment of Absolute/God. Therefore, the main contention of this approach, which envisions a dialectical transitivity between God and the world, is far from being convincing. The Hegelian assumption that the dialectical functioning in the epistemic realm is equally valid in the ontological realm, unlike what Hegel thought, does not seem to be necessary. Key Concepts: Hegel, God, The World, Philosophy, Religion.