Dijital kapitalizm ve dijital hikaye anlatıcılığı: Türkiye'de YouTube siyaset videoları üzerine bir analiz
Digital capitalism and storytelling: An analysis on YouTube politics videos in Turkey
  1. Tez No: 931048
  2. Yazar: BUKET EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital kapitalizm, dijital hikaye anlatıcılığı, siyasal iletişim, sosyal medya, Digital capitalism, digital storytelling, political communication, social media, YouTube
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
20. yüzyıldan dijital teknolojilerin hızla gelişmesi eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel alanda köklü değişimlere neden olmuştur. Bunların yanı sıra gelişen teknoloji siyaset alanında da dönüşümler meydana getirmiş. Özellikle siyasi partilerin seçim dönemlerinde yeni medyayı ve özellikle de sosyal medyayı siyasal iletişim aracı olarak kullanmaya başlamalarıyla, hedef kitlelerine iletmek istediği mesajlarını zaman ve mekan sınırı olmadan vermeye başladıkları görülmektedir. Siyasi partilerin en çok kullandıkları YouTube, İnstagram, X, Facebook gibi sosyal medya platformları hedef kitleye ve toplumun her kesimine hitap etmektedir. Sosyal medya uygulamaları arasında en çok kullanılan video paylaşım sitesi YouTube ise, siyasi partilerin özellikle seçim dönemlerinde seçmeni ve hedef kitleyi etkilemek için kullandıkları bir siyasal iletişim aracına dönüşmüştür. Bu çalışma da nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. AK Parti'nin resmi YouTube sayfasında son bir yıl içerisinde yayınladığı 227 video incelenmiştir. Bu videoların çalışmanın tanımına uyması, izlenme oranındaki artışın fazla olması, videolara yapılan yorumlar, beğeni sayısı, beğenilmeme sayısı, ilgili videolara ilişkin video altına bırakılan linkler videonun yayın süresi, ismi, yayınlanan video içeriklerinin bir amaca yönelik olarak yayınlanması ve temel amacının fikir satmak olduğu için tercih sebebi olmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış gözlem formu kullanılmış ve çalışmanın amacına uygun olarak dijital hikaye anlatıcılığı kapsamında seçilen 18 video, bu forma göre incelenmiştir. Form: video konuları, videonun teknik analizi, videonun içeriksel analizi olarak her birinin altında ilgili maddeler olarak ayrı ayrı kategorilendirilmiştir. Çalışmanın amacına uygun olarak oluşturulan ve elde edilen verilerin genel değerlendirmesi yapılıp, formdaki başlıkların altında verilen 38 maddeye göre videolar incelenmiş ve çıkan sonuçlara yorumlanmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda her bir videoda dijital kapitalizm öğelerinin belirgin bir şekilde yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Since the 20th century, the rapid development of digital technologies has led to radical changes in education, health, social and cultural fields. In addition to these, developing technology has also brought about transformations in the field of politics. As political parties have started to use new media and especially social media as political communication tools during election periods, it is seen that they have started to convey their messages to their target audiences without time and space limitations. Social media platforms such as YouTube, Instagram, X, Facebook, which political parties use the most, appeal to the target audience and every segment of the society. YouTube, the most widely used video sharing site among social media applications, has turned into a political communication tool that political parties use to influence voters and the target audience, especially during election periods. In this study, document analysis method, one of the qualitative research methods, was used. The 227 videos published on the official YouTube page of the AK Party, which was selected as purposive sampling, within the last year were analyzed. These videos were chosen because they fit the definition of the study, the increase in the rate of viewership was high, the comments made on the videos, the number of likes, the number of dislikes, the links left under the videos related to the videos, the duration of the video, the name of the video, the publication of the published video content for a purpose and the main purpose of selling ideas. A semi-structured observation form was used as a data collection tool and 18 videos selected within the scope of digital storytelling in accordance with the purpose of the study were analyzed according to this form. The form was categorized separately as video topics, technical analysis of the video, contextual analysis of the video, and related items under each of them. The videos were analyzed according to the 38 items given under the headings in the form and interpreted according to the results obtained by making a general evaluation of the data obtained and created in accordance with the purpose of the study. As a result of the analyzes, it was seen that digital capitalism elements were prominently included in each video.