Politik pazarlama bağlamında siyasal reklamcılık uygulamaları: 2023 seçimleri örneğinde bir analiz
Political advertising practices in the context of political marketing: An analysis in the case of 2023 elections
  1. Tez No: 931050
  2. Yazar: RABİA DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Siyasal Bilimler, Public Relations, Advertising, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Pazarlama, Siyasal Reklamcılık, 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Political Marketing, Political Advertising, 2023 Presidential Election, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Politik pazarlama bağlamında siyasal reklamların konu edinildiği bu çalışmanın amacı; 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği seçimlerine katılan Cumhur ve Millet ittifakı cumhurbaşkanı adaylarının seçim öncesi dönemde televizyon ve sosyal medya üzerinden paylaştıkları reklam kampanyalarını gösteren-gösterilen ilişkisi bağlamında yorumlayarak, seçmen kitlelerine verilmek istenen mesajları, ele alınan konuları, kullanılan reklam ve çekicilik türünün ne olduğunu ortaya koymaktır. Çalışma, cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçilmeye başlandığı 2014 yılından günümüze gelinceye kadar ikinci tura kalan ilk seçimi siyasal reklamlar bağlamında ele alması nedeniyle önemlidir. Araştırmanın evrenini, 2023 Cumhurbaşkanı seçimlerine katılan cumhurbaşkanı adayları ile bu adayların farklı mecralarda kullandıkları siyasal reklamlar oluşturmaktadır. Bu adaylardan, Cumhur ve Millet İttifakının adayı olan ve ikinci tura kalan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun kampanya boyunca kullandıkları reklamlardan olasılıksız örneklem yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi ile televizyon ve sosyal medya platformları (İnstagram, Twitter, YouTube) üzerinden yayınlanan toplam 4 reklam araştırma örneklemine dahil edilmiştir. Söz konusu reklamlar göstergebilimsel çözümleme ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Cumhur İttifakı adayı Erdoğan'a ait reklamlarda, mevcut düzeni korumak amacıyla yapılan icraatları öne çıkaran pozitif mesajlara yer verilmiş, duygusal ve rasyonel çekicilik bir arada kullanılmıştır. Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu'na ait reklamlarda ise mevcut iktidarı eleştiren negatif söylemlerin yanı sıra geleceğe yönelik pozitif mesajlar verdiği ve seçmen kitlelerinin sempatisini kazanmak için duygusal çekicilikten yararlanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, which focuses on political advertisements in the context of political marketing; By interpreting the advertising campaigns shared by the presidential candidates of the People's and Nation's alliance, who participated in the Presidential and Parliamentary elections of 14 May 2023, on television and social media in the pre-election period, in the context of the signifier-signified relationship, it reveals the messages intended to be given to the voter masses, the topics covered, and the type of advertising and appeal used. is to put. The study is important because it examines the first election that went to the second round from 2014, when the president was directly elected by popular vote, in the context of political advertisements. The population of the research consists of the presidential candidates participating in the 2023 Presidential elections and the political advertisements used by these candidates in different media. A total of 4 advertisements published on television and social media platforms (Instagram, Twitter, YouTube) were researched using the purposeful sampling method, one of the non-probability sampling methods, from the advertisements used by Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu, who were candidates of the People's and Nation Alliance and made it to the second round, during the campaign. was included in the sample. The advertisements in question were analyzed with semiotic analysis. According to the findings, positive messages were included in the advertisements of People's Alliance candidate Erdoğan, highlighting the actions taken to protect the current order, and emotional and rational appeal were used together. It has been determined that in the advertisements of the Nation Alliance candidate Kılıçdaroğlu, in addition to negative discourses criticizing the current government, he gives positive messages for the future and uses emotional appeal to gain the sympathy of the voter masses.