Tüketici temelli marka değerinin satın alma niyeti üzerine etkisi: 18-25 yaş arası kadın müşterilerin hazır giyim sektöründeki tercihleri üzerine bir araştırma
Effect of consumer-based brand equity on purchase intention: A research on the preferences of female customers aged 18-25 in the apparel industry
  1. Tez No: 931180
  2. Yazar: LALE GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA ODUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Değeri, Satın Alma, Satın Alma Niyeti, Satın Alma Davranışı, Marka Bağlılığı, Brand Equity, Purchase, Purchase Intenti, Purchasing Behavior, Brand Loyalty
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Gelişen günümüz piyasalarındaki büyüme ve bu sebeple oluşan çeşitlilik neticesinde birçok yeni marka oluşmaktadır. Firmalar bu marka rekabetinde geride kalmamak, pazar paylarını arttırmak ve sürekliliklerini sağlayabilmek adına farklılaşmaya ve gelişmeye önem göstermektedir. Bunun yanı sıra firmalar; ana müşteri kitlesini korumayı, yeni müşteriler kazanmayı ve daha çok ürün ve hizmet sunmayı hedeflemektedir. Tüm bunları gerçekleştirirken izledikleri stratejiler arasında markaya değer katmak, günümüz dünyasında bilim ve teknolojideki gelişmeler ışığında ürün ve hizmetlerindeki ar-ge yatırımlarını arttırmak, moda ve trendleri takip etmek ve gelişen küreselleşme ile birlikte oluşan emek ve sermaye yapısındaki değişimlere ayak uydurmak gibi hususlar yer almaktadır. Markaya katılan değerin birçok açıdan incelenmesi mümkündür. Bu araştırma çalışmasında tüketici temelli marka değerinin satın alma niyeti üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. İstanbul genelinde 18-25 yaş arası 402 kadın müşteriye Aaker'in marka değeri alt boyutlarından oluşturduğu tüketici temelli marka değeri ölçeği kullanılarak anket çalışması uygulanmıştır. Cevaplanan anketlerden 347 adedi güvenilir bulunmuş geri kalan 55 adedi çalışmaya dahil edilmemiştir. Neticede tüketici temelli marka değerinin satın alma niyeti üzerine etkisinin anlamlı bit etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the growth in today's developing markets and the resulting diversity, many new brands are emerging. Firms attach importance to differentiation and development in order not to be left behind in this brand competition, to increase their market share and to ensure their continuity. In addition, companies aim to protect their main customer base, gain new customers and offer more products and services. Among the strategies they follow while doing all these are adding value to the brand, increasing R&D investments in their products and services in the light of developments in science and technology in today's world, following fashion and trends, and keeping up with the changes in the labor and capital structure that occur with the developing globalization. It is possible to examine the value added to the brand from many perspectives. This research study investigates the impact of consumer-based brand equity on purchase intention. A survey was applied to 402 female customers between the ages of 18-25 using the consumer-based brand equity scale created by Aaker's brand equity sub-dimensions. Of the answered questionnaires, 347 were found to be reliable and the remaining 55 were not included in the study. As a result, the effect of consumer-based brand equity on purchase intention was found to have a significant effect.