Lomber spinal cerrahide bilateral lomber erector spina plan bloğunun postoperatif analjeziye etkisi
Lomber spinal cerrahide bilateral lomber erector spina plan bloğunun postoperatif analjeziye etkisi
  1. Tez No: 931300
  2. Yazar: MERVE KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE SIVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber spinal cerrahi, Opioid, ESP blok, Postoperatif analjezi, Lumbar spinal surgery, Opioid, ESP block, Postoperative analgesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Lomber spinal cerrahi uygulanan hasta sayısının artmasıyla birlikte postoperatif dönemde hastaların analjezi planlaması da önem kazanmaktadır. Çalışmamızda lomber spinal cerrahi geçiren hastalarda multimodal analjezi kapsamında L2-L4 seviyelerine bilateral ESP bloğunun postoperatif ağrı düzeyini, ilk 24 saat kullanılan opioid tüketimini ve mobilizasyon üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız prospektif bir çalışma olup Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesinde 26.09.2021-26.05.2022 arasında genel anestezi altında elektif şartlarda lomber spinal cerrahi planlanan toplam 102 hastayı içermektedir. Hastalar randomize örnekleme yöntemine göre ESPB uygulanan (Grup Ⅰ; n=51) ve uygulanmayan (Grup Ⅱ; n=51) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara operasyon bitiminden yaklaşık 30 dk. önce postoperatif analjezi amacıyla 1mg/kg tramadol iv uygulandı. Hastaların intraoperatif hemodinamik verileri, taburculuk- hastanede kalış süresi ve komplikasyon varlığı, VAS skorları (postoperatif istirahat ve hareket sırasında) kaydedildi. Toplam tramadol dozu, ek analjezik ihtiyacı ve ilk analjezik saati değerlendirildi. Bulgular: Operasyon bitiş anındaki ortalama arter basınçları ESPB grubunda, Kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde düşük bulundu. (Şekil Ⅶ) (p=0.014). İntraoperatif 90. Dk ve bitiş kalp atım hızıları ESPB grupta, Kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. (Şekil Ⅷ) (p=0,026, p=0,04) VAS puanı ise tüm zamanlarda blok yapılan grupta, kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu.(Tablo Ⅲ). Hastaların ilk analjezik ihtiyaçları kontrol grubunda anlamlı olarak daha erken bulundu. (p=0,003) Ayrıca hastaların ilk mobilize oldukları saat anlamlı olarak ESPB yapılan grupta daha erken bulundu. (Tablo Ⅳ) (p=0,001) Sonuç: ESPB bloğunun spinal cerrahilerde hasta ağrı skorlarını azaltarak toplam kullanılan opioid miktarını azalttığı, VAS değerlerini düşürdüğü, ilk mobilizasyon saatine katkıda bulunduğu ve hasta memnuniyetini artırdığı için vertebra cerrahisi sonrası analjezi amaçlı kullanımının uygun olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: With the increasing number of patients undergoing lumbar spinal surgery, analgesia planning for patients in the postoperative period is also gaining importance. In our study, we aimed to compare the effects of bilateral ESP block at L2-L4 levels on postoperative pain level, opioid consumption in the first 24 hours, and mobilization within the scope of multimodal analgesia in patients undergoing lumbar spinal surgery. Materials and Methods: Our study is a prospective study and includes a total of 102 patients who were planned to undergo lumbar spinal surgery under general anesthesia in elective conditions at Afyonkarahisar Health Sciences University Hospital between 26.09.2021-26.05.2022. The patients were divided into two groups according to the randomized sampling method: ESPB applied (Group Ⅰ; n=51) and not applied (Group Ⅱ; n=51). All patients were administered 1mg/kg tramadol iv for postoperative analgesia approximately 30 minutes before the end of the operation. Intraoperative hemodynamic data of the patients, discharge-hospital stay duration, presence of complications, and VAS scores (during postoperative rest and movement) were recorded. Total tramadol dose, additional analgesic need and first analgesic hour were evaluated. Results: Mean arterial pressures at the end of the operation were significantly lower in the ESPB group than in the Control group. (Figure Ⅶ) (p=0.014). Intraoperative 90th minute and end pulses were found to be significantly lower in the ESPB group than in the Control group. (Figure Ⅷ) (p=0.026, p=0.04) VAS score was found to be significantly lower in the block group than in the control group at all times (Table Ⅲ). The patients' first analgesic needs were found significantly earlier in the control group. (p=0.003) In addition, the time when the patients were first mobilized was significantly earlier in the ESPB group. (Table Ⅳ) (p=0.001) Conclusion: We believe that ESPB block is appropriate to use for analgesia after spinal surgery, as it reduces patient pain scores in spinal surgeries, reduces the total amount of opioids used, lowers VAS values, contributes to the first mobilization hour, and increases patient satisfaction.