Pay piyasası katılım endeksleri üzerine bir inceleme
A case study on participation indices
- Tez No: 931347
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Finans, İslami Finans, Katılım Endeksi, Classic Finance, Islamic Finance, Participation Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Küresel ekonominin gün geçtikçe daha da karmaşık bir yapıya bürünmesiyle birlikte finansal sistemde de benzer bir gelişme yaşanmaktadır. Üretim ihtiyaçlarının karşılanması ve ekonomik paydaşların sistemde etkin bir rol üstlenebilmesi için güçlü bir finansal sisteme duyulan ihtiyacı daha da belirgin bir hale getirmektedir. Geleneksel finans modeli, risk paylaşımı açısından barındırdığı riskler barındırması ve faiz temelli çalışma modeline sahip olmasından ötürü ekonomik kriz dönemlerinde hem makroekenomik açıdan hem de firmalar açısından riski bertaraf etme konusunda, bilhassa derinliği ciddi boyutlara varan finansal buhranlarda, barındırdığı finansal enstrümanların nitelikleri ve risk paylaşımı göz önüne alındığında, yeterli olamamıştır. İslami finansın kâr zarar paylaşımı ve faiz yasağı ilkeleri ve risk transferi konusunda geleneksel yönteme nazaran daha yapıcı ilkeler barındırması İslami finansa olan ilgiyi artırmıştır. Şer'i hükümler kullanılarak belirlenen katılım endeksleri, makroekonomik gösterge olmaları nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada otoregresif varyans modeli kullanılarak Türkiye ve Endonezya'da yer alan katılım endekslerinin performansları incelenmiş ve ülkemizde yer alan katılım endekslerinin Endonezya'ya kıyasla krizlere karşı daha dirençli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As global economy is constantly in an ever-changing state, similar development can be observed in financial markets in systems. The need for a more robust financial system in order to solve the production problem and efficiency of market participants is more emphasized than ever. Classic financial system, with regards to alleviating macroecenomic risks and providing a less risky environment for businesses, due to many of its instruments' qualities and lack of risk allocation qualities said instruments have, has not yielded desirable results in face of grave financial duress. There has been significant increase in interest towards Islamic finance thanks to instruments with better risk allocation aspect and principle of interst free operations. Participation indices, which are launched with Shariah law in consideration, bear a significant role as they are considered to macroeconomic indicators. In this study, participation index data from Türkiye and Indonesia have been utilized and autoregressive variance models have been incorporated in order to distinguish indices from each country. After the research it has been concluded that participation indices in Türkiye are more resilient to shocks and new information in comparison to that of Indonesia.