Karvedilol içeren nanopartikül formülasyonu geliştirilmesi ve İn Vitro karakterizasyonu
Development and In Vitro characterization of carvediol-containing nanoparticle formulation
  1. Tez No: 931398
  2. Yazar: İREM ARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM AKYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Karvedilol, İlaç Taşıma Sistemleri, NP Formülasyon Geliştirme, Karakterizasyon, Spektrofotometrik Analiz, Carvedilol, Drug Delivery Systems, Nanoparticle Formulation Development, Characterization, Spectrophotometric Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Karvedilol, üçüncü kuşak, non-selektif bir β-adrenoreseptör blokörü olarak farmasötik kategorizasyonda Lipofilik Rasemik yapı ile Sınıf 2'de sınıflandırılmıştır. Kalp yetmezliği, kronik angina pektoris ve kronik hipertansiyonun tedavisinde kullanılmaktadır; ancak düşük çözünürlüğe ve sınırlı biyoyararlanıma sahiptir. Oral yolla alındığında, ilacın hedef dokuya ulaşmasında ve etkin maddenin serbest bırakılmasında bazı zorluklar mevcuttur. Bu problemleri çözmek ve ilacın hedef dokudaki etkisini artırmak amacıyla yapılan bu araştırmada, Eudragit S100 polimeri kullanılarak iki farklı yöntemle nanopartikül formülasyonları oluşturulmuştur. Araştırmada, bu formülasyonların karakterizasyonu yapılmış, in vitro özellikleri incelenmiş ve yapılan salım çalışmaları sonucunda ilacın etki süresinin artırıldığı ve etkin maddenin başarılı bir şekilde salındığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carvedilol, a third-generation, non-selective β-adrenoreceptor blocker, is classified in Class 2 with a lipophilic racemic structure in pharmaceutical categorization. It is used in the treatment of heart failure, chronic angina pectoris and chronic hypertension; however, it has low solubility and limited bioavailability. When taken orally, there are some difficulties in getting the drug into the target tissue and releasing the active substance. In order to solve these problems and increase the effect of the drug in the target tissue, in this study, nanoparticle formulations were created by two different methods using Eudragit S100 polymer. In the study, these formulations were characterized, their in vitro properties were examined and as a result of the release studies, it was determined that the effect of the drug was increased and the active substance was successfully released.