The perspectives of self-acceptance in Fatima Mirza's a Place For Us and Tayari Jones's Silver Sparrow: A psychoanalysis study
Fatıma Mirza'nın Bizim İçin Bir Yer ve Tayarı Jones'in Gümüş Serçesinde kendini kabul etme perspektifleri: Bir psikoanaliz çalışması
- Tez No: 931462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kendini kabullenme, Farkındalık, Kimlik, Güven ve Özerklik, Self-acceptance, Mindedness, Identity, Trust, and Autonomy
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anglo Amerikan Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışma, hem Fatima Mirza'nın A Place for Us adlı eserinde hem de Tayari Jones'un Silver Sparrow adlı eserinde kendini kabul kavramının incelenmesi amacıyla belirlenmiştir. Çalışmanın genel amacı, bilinçlilik,“Kimlik ve Rol Karışıklığı”,“Güven ve Güvensizlik”,“Özerklik ve Utanç ve Şüphe”gibi psikolojik ve sosyal kavramları kullanarak kendini kabule bakış açılarını tartışmaktır. İnsanların karakterlerini, benliklerini ve kimliklerini, ebeveynleri ve dış dünyayla ilişkilerinin bir sonucu olarak nasıl geliştirdiğini göstermek için Erikson tarafından geliştirilmiştir. Çalışmanın temel argümanı, kendini kabullenmenin, egonun gelişimiyle karşı karşıya kalan dış tehditlere üstün gelmenin bir sonucu olduğudur. Dış tehditlerle başa çıkma becerisine sahip olanlar, ebeveynlerin ve sosyal çevrenin kendilerine uygulamaya çalıştığı sosyal kısıtlamalardan uzakta, kendi yaşam tarzlarını takip ederek, kendini kabullenme perspektiflerini gerçekleştirebilir. Bu çalışma, Amar, Hadia ve Dana'nın aile baskısına rağmen kendini kabul ettirmeyi başarmış güçlü karakterler olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin Hadia, kararlarından hoşnut bir şekilde yaşayan ve ailesinin tahakkümüne direnerek huzur bulan biri olarak tasvir ediliyor. Benzer şekilde, Amar da ataerkil tahakkümden uzaklaşıp Amerikan yaşam tarzını benimseyerek bağımsızlığını ortaya koyuyor ve ailesinin kendisini reddetmesinin onun için pek bir önemi olmadığını gösteriyor. Bu bulgular çalışmanın üç ana bölümünde daha detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study has been determined to examine the notion of self-acceptance in both Fatima Mirza's A Place for Us and Tayari Jones's Silver Sparrow. The general aim of the study is to discuss the perspectives of self-acceptance by means of deploying psychological and social concepts like-mindedness, Identity vs. Role Confusion, Trust vs. Mistrust and Autonomy vs Shame and Doubt that have been developed by Erikson to show how human beings develop their characters, selves, and identities as a result to their relationship to their parents and outer world as well. The study's main argument is that self-acceptance results from prevailing external threats that encounter ego development. Those who can overcome external threats can accomplish the perspectives of self-acceptance by means of following their own lifestyles away from the social restrictions that parents and social surroundings try to apply to them. The study reveals that Amar, Hadia, and Dana are strong characters who have achieved self-acceptance despite familial control. For instance, Hadia is portrayed as someone who lives contentedly with her decisions and finds peace by resisting her family's domination. Similarly, Amar demonstrates autonomy by distancing himself from patriarchal domination and embracing an American lifestyle, showing that family rejection holds little significance for him. These findings are explored more deeply across the study's three main chapters.