Attitudes of undergraduate and graduate students towards the potential roles of artificial intelligence in their future employment
Lisans ve lisansüstü öğrencilerinin gelecekteki istihdamlarında yapay zekanın potansiyel rolüne ilişkin tutumları
- Tez No: 931469
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CEMİL ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, İş Kaybı, Yaratıcı Yıkım Teorisi, Beceri Önyargısı, Artificial Intelligence, Job Displacement, Creative Destruction Theory, Skills Bias
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapay zekâ (YZ), dünya genelinde istihdam piyasalarını ve öğrencilerin kariyer fırsatlarını hızla etkilemektedir. Bu çalışma, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin gelecekteki kariyerlerine yönelik YZ'nin etkisine ilişkin algılarını incelemektedir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve geçerliliği ve güvenirliği sağlanmış AAIEQS anket formu kullanılarak . Anketin güvenirliği Cronbach alfa katsayısı ile 0.767 olarak doğrulanmıştır. Veriler, Anadolu Üniversitesi'nde 2023-2024 akademik yılında okuyan öğrencilerden elde edilen 402 geçerli anket yoluyla ile elde edilmiştir. Akademik düzeyler arasında orantılı temsili sağlamak için tabakalı rassal örnekleme yapılmıştır. Veri analizi, SPSS paket programı, kullanılarak standart sapma, ortalama ve yüzdelik gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra algılamadaki anlamlı farklılıkları belirlemek için ANOVA testleri ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, öğrencilerin çoğunluğunun YZ'yı kariyer olanakları açısından faydalı bulduğunu göstermektedir.. Erkek lisans öğrencilerinin YZ'nın potansiyeline dair daha fazla iyimserlik sergilediği görülürken, kadın lisansüstü öğrencilerin ise YZ'nın karmaşıklıkları ve istihdamı bozma potansiyeli konusunda daha fazla endişe dile getirdiği gözlemlenmiştir. Öğrenciler, YZ'nın endüstrilerin genişlemesine katkısını kabul ederken, çoğu hazırlık ve eğitimlerin artırılması gerekliliğini vurgulamıştır. Üniversite müfredatına kapsamlı YZ odaklı derslerin dahil edilmesi, öğrencilerin ilgili becerilerle hazırlanması için önerilmektedir. Pratik eğitimler, kariyer hazırlığını artırmak için sektör gereksinimlerine uygun olmalıdır. Eğitim kurumları, özel destek ve mentorlük hizmetleri sunarak cinsiyet farklılıklarını düzeltmelidir.
Özet (Çeviri)
Artificial Intelligence (AI) has been swiftly impacting employment markets and career opportunities for students globally. The present study examines the perceptions of undergraduate and graduate students regarding the influence of AI on their future careers. A quantitative methodology was utilized, employing the validated AAIEQS) self-administrated) survey instrument. The Cronbach's alpha of the survey was 0.767. Data were gathered from 402 valid responses from students at Anadolu University during the 2023–2024 academic year. Stratified random sampling guaranteed proportional representation among academic tiers. Data analysis was conducted utilizing SPSS, employing descriptive statistics including standard deviation, mean and percentage, and ANOVA tests to ascertain significant differences in perceptions. Findings indicate that the majority of students perceive AI as advantageous for career prospects. Male undergraduate students exhibited greater optimism regarding the potential of AI. In contrast, graduate female students articulated greater apprehension regarding the intricacies of AI and its potential to disrupt employment. Students recognized AI's contribution to industry expansion, yet many underscored the necessity for enhanced preparation and training. It is recommended to incorporate extensive AI-centric courses into university curricula to prepare students with pertinent skills. Practical training must correspond with industry requirements to improve career preparedness. Educational institutions must rectify gender disparities by offering specialized support and mentorship.