The representation of power in Celeste Ng's Our Missing Hearts and Angie Thomas's The Hate U Give: A Foucauldian study
Celeste Ng'nin Our Mıssıng Hearts ve Angıe Thomas'ın The Hate U Gıve adlı kitaplarındaki gücün temsili: Bir Foucauldçı çalışma
- Tez No: 931477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Foucault, The Hate U Give, Our Missing Hearts, Güç, Trajedi, Direniş, Foucault, Michel, Foucault, The Hate U Give, Our Missing Hearts, Power, Tragedy, Resistance, Foucault, Michel
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Başkalarına karşı güç kullanımı, insan toplumundaki sosyal sorunlu konulardan birini temsil eder. Bu tür şiddet içeren uygulamalar önyargının ve başkalarını ötekileştirme taleplerinin sonucudur. Foucault, insan toplumunda başkalarına karşı güç kullanımı konusunda teoriler üretmede öncü olmuştur. Popülerliği, yeni güç ve egemenlik kavramlarından kaynaklanmaktadır. Bu çalışma, Ng'nin Our Missing Hearts ve Angie Thomas'ın The Hate U Give eserlerinde yansıtıldığı gibi Amerikan toplumunda güç kullanımının temsilini incelemeyi, Foucault'nun merceğini kullanmayı ve güç kullanımı ve güce karşı direnç kavramlarından yararlanmayı amaçlamaktadır. Her iki roman da beyaz Amerikalıların Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkalarına karşı uygulamalarını tasvir etmektedir. Bu çalışmanın temel argümanı, şiddetin, ötekileştirmenin ve yoksunluğun beyaz Amerikalıların Amerikan toplumunda başkalarına üstünlük sağlama taktikleri olduğudur. Bulgular, Çinli azınlıkların Amerika Birleşik Devletleri'nde herhangi bir Amerikan karşıtı uygulamayı önlemek için beyaz Amerikalıların gözetimi ve baskısından muzdarip olduğunu ve Afro-Amerikalıların beyaz Amerikalıların onlara karşı önyargı ve nefreti nedeniyle kötü muamele gördüğünü göstermektedir. Direniş, beyaz Amerikalıların Amerikan toplumundaki diğer insanlara karşı gerçekleştirdiği haksız şiddet eylemlerine karşı nihai tepkidir. Çalışma üç ana bölüme ayrılmıştır: ilk bölümde Foucault'nun iktidar ve direnişe ilişkin kuramsal çerçevesi incelenmekte, ikinci bölümde Ng'nin Our Missing Hearts adlı eserindeki iktidar dinamikleri irdelenmekte ve üçüncü bölümde Thomas'ın The Hate U Give adlı eserindeki baskı ve direniş temaları analiz edilmektedir. Bu bölümler, Foucault'nun teorilerinin ötekileştirilmiş toplumların direniş ve güç mücadelelerinin betimlenmesinde nasıl uygulandığını toplu olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Power exertion against others represents one of the socially problematic issues in human society. Such violent practices are the result of prejudice and the demands of marginalizing others. Foucault has been a pioneer in theorizing the power exertion against others in human society. His popularity has been due to his new concepts of power and domination. This study aims to examine the representation of power exertion in the American society as reflected in Ng's Our Missing Hearts and Angie Thomas's The Hate U Give, deploying Foucault's perspective and drawing on concepts of power exertion and resistance of power. Both novels depict the white American practices against the others in the United States. The main argument of this study is that violence, marginalization, and deprivation are the tactics of white Americans to prevail over others in American society. The findings show that the Chinese minorities suffer from the white American supervision and suppression to prevent any un-American practices in the United States and the Afro-Americans are mistreated because of the prejudice and hate that the white Americans have against them. Resistance is the eventual response to the unwarranted violent activities that white Americans conduct against others in American society. The study is divided into three main chapters: the first explores Foucault's theoretical framework on power and resistance, the second examines the power dynamics in Ng's Our Missing Hearts, and the third analyzes the themes of suppression and resistance in Thomas's The Hate U Give. These chapters collectively demonstrate how Foucault's theories apply to depicting marginalized communities' struggles for resistance and power.