İlkokul öğretmenlerinin narsistik eğilimleri ile değer tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between narcissistic tendencies and value preferences of primary school teachers
  1. Tez No: 931510
  2. Yazar: SEVAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital kimlik, Çevrimiçi etkileşimler, Sosyal entegrasyon, Narcissistic tendencies, value preferences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin narsistik eğilimleri ile değer tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama deseninin kullanıldığı bu araştırmada veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri ve Schwartz Değerler Ölçeği tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini İstanbul ili Ümraniye ilçesinde özel ve devlet okullarında görev yapmakta olan öğretmenler katılım göstermiştir. Çalışmaya 380 öğretmen katılım göstermiş olup, normallik dağılımın ardından 340 veri seti ile araştırmaya devam edilmiştir. Araştırma verileri betimsel analizler, t-testi, ANOVA ve lojistik regresyon analizleri ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmenlerin çoğunlukla narsistik bir eğilimde bulunmadığı, değer tercihlerinin yardımseverlik alt boyutunun ise narsistik eğilimleri yordadığı görülmektedir. Ulaşılan sonuçlar temelinde politikacılara, araştırmacılara ve uygulayıcılara narsistik eğilimler ile değer tercihleri arasındaki ilişkiye yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between narcissistic tendencies and value preferences of primary school teachers. In this study, where the relational screening design, one of the quantitative research methods, was used Personal Information Form, Narcissistic Personality Inventory and Schwartz Values ​​Scale were preferred to collect data. The study universe of the study consisted of teachers working in private and public schools in Ümraniye district of Istanbul. 380 teachers participated in the study and the study was continued with 340 data sets following the normal distribution. The research data were analyzed with descriptive analyses, t-test, ANOVA and logistic regression analyses. According to the findings, it is seen that teachers mostly do not have a narcissistic tendency and the helpfulness sub-dimension of value preferences predicts narcissistic tendencies. Based on the results, recommendations were presented to policy makers, researchers and practitioners regarding the relationship between narcissistic tendencies and value preferences.