Green belt as a planning tool & green belt of Ankara
Planlama aracı olarak yeşil kuşaklar ve Ankara'nın yeşil kuşağı
- Tez No: 93153
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yeşil kuşak, Ankara, planlama politikası, Ebenezer Howard. iv, Green belt, urban containment, Ebenezer Howard, Ankara, planning policy. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz PLANLAMA ARACI OLARAK YEŞİL KUŞAKLAR VE ANKARA'NIN YEŞİL KUŞAĞI Burat, Sinan M. S., Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Danışman: Doç.Dr. Adnan Bârlas Aralık 2000, 98 sayfa Bu tezin amacı kentlerin büyümesini kontrol etmekte kullanılan yeşil kuşaklar ve planlama politikaları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bunun için, yeşil kuşak fikrinin tarihçesi araştırılmıştır. Başlangıcından itibaren yeşil kuşak fikrini içerdiği için İngiliz planlama tarihi ve Londra'nın yeşil kuşak deneyimi incelenmiştir. Rusya ve İsrail gibi yeşil kuşaklan kullanmış ve uygulamış başka ülkelerin planlama yaklaşımları ve planlama tarihçeleri ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri gibi uygulamada başansız olmuş bir ülke de bir örnek olarak incelenmiştir. Bu incelemelerin ışığında, Ankara yeşil kuşağı ve yeşil kuşağın zaman içinde uğradığı değişiklikler değerlendirilmiştir. Devlet politikalarının ve yeşil kuşağın değişiminin birbirine paralellik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GREEN BELT AS A PLANNING TOOL AND GREEN BELT OF ANKARA Burat, Sinan M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Barlas December 2000, 98 pages The scope of this thesis is to emphasize the relation between the green belts as tools of urban containment, and the planning policies. In this respect, the idea of containment and the green belt are explored in historical perspective. The role of green belt idea in Britain's planning history is elaborated, particularly around the history of London's green belt, as British planning embodied the green belt idea from the beginning. Green belts have been used in other countries also and these different uses of green belts in Russia, Israel and United States are studied. In the light of these examples, the green belt of Ankara and the change in planning policy in time is evaluated. The course of the green belt policy and the state policies appear to be related to each other.