Meme kanseri hastalarında histopatolojik özelliklerin PET-BT'de FDG tutulum düzeyi ve sağkalımla ilişkisi
The relationship between histopathological features, FDG uptake levels on PET-CT, and survival in breast cancer patients
  1. Tez No: 931569
  2. Yazar: RANA ALLAHVERDIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BÖREKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Histopatolojik özellikler, FDG/PET-BT, SUVmax, Sağkalım, Breast cancer, Histopathological features, FDG/PET-CT, SUVmax, Survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup, patolojik olarak tanı konmuş meme kanserinde, tedavi öncesi çekilen 18F-FDG PET/BT'nin tümör biyolojisi, prognoz ve sağkalım hakkında yeterli bilgi verebileceği belirtilmektedir. Çalışmamızın amacı; patolojik olarak meme kanseri tanısı almış hastaların tanı anında çekilen FDG-PET/BT'de FDG tutulum düzeyi parametreleri ile primer tümörün histopatolojik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemek, tümörün histopatolojik özellikleri ve PET/BT FDG tutulum parametreleri ile sağ kalım arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2019-Temmuz 2024 tarihleri arasında (son 5 yıl) hastanemiz Tıbbi Onkoloji kliniğinde histopatolojik olarak meme kanseri tanısı alıp takip ve tedavi edilen 250 hastanın demografik, klinik, histopatolojik ve radyolojik verileri hastane veri tabanından ve hasta dosyalarından retrospektif olarak edinildi. Tedavi öncesi çekilmiş olan FDG-PET/BT tutulum parametreleri ile primer tümörün histopatolojik özellikleri arasındaki ilişki ve bu parametreler ile sağ kalım arasındaki ilişki incelendi. Triple negatif ve HER2 pozitif hastalar ayrıca gruplandırıldı ve ayrı ayrı sağ kalım analizleri yapıldı. Bulgular: Vefat eden hastaların aksilla dışı lenf nodları, kemik, karaciğer metastaz yeri oranları, aksiller tutulum, lenfovasküler invazyon varlığı, evre 4 oranı, progesteron reseptörü, ki-67 negatiflik oranları sağ olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (lenfovasküler invazyon p=0,002 ki67 p=0,048 diğer karşılaştırmalar p0,95 olma ≤0,95 olmaya göre 2,3 kat anlamlı mortalite risk faktörü olarak saptandı (p=0,012). Sonuç: Her hastada prognostik faktörler belirlenmeli ve tedavi planları bu faktörlere göre değerlendirilmelidir. Ki-67 ve cerb-B2 pozitifliği kötü prognostik faktörler olarak bilinmesine rağmen cerb-B2 odaklı hedefe yönelik tedavilerin son yıllarda gelişmiş olması nedeniyle tedaviye yanıt açısından değerlendirildiğinde çalışmamızda cerb-B2 nin pozitifliği mortalite riskini azaltan bir faktör olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Breast cancer is the most common malignant tumor among women worldwide. It has been suggested that pre-treatment 18F-FDG PET/CT scans in pathologically diagnosed breast cancer can provide sufficient information about tumor biology, prognosis, and survival. The aim of our study is to investigate the relationship between FDG uptake parameters in 18F-FDG PET/CT performed at the time of diagnosis and the histopathological characteristics of the primary tumor in patients with a pathological diagnosis of breast cancer. Additionally, we aim to evaluate the relationship between tumor histopathological features, PET/CT FDG uptake parameters, and survival outcomes. Materials and Methods: The study retrospectively analyzed the demographic, clinical, histopathological and radiological data of 250 patients diagnosed with breast cancer and treated or followed up in the Medical Oncology Clinic of our hospital between July 2019 and July 2024 (a 5-year period). Data were obtained from the hospital database and patient files. The relationship between pre treatment 18F-FDG PET/CT uptake parameters and the histopathological characteristics of the primary tumor was examined, as well as the association of these parameters with survival outcomes. Triple-negative and HER2-positive patients were separately grouped, and survival analyses were conducted for each group. Results: Patients who passed away had statistically significantly higher rates of extra-axillary lymph node involvement, bone and liver metastases, axillary involvement, lymphovascular invasion, Stage 4 disease, progesterone receptor negativity, and ki-67 negativity compared to surviving patients (lymphovascular invasion p=0.002, ki-67 p=0.048, other comparisons p0.95 was found to be a 2.3-fold significant risk factor for mortality compared to a ratio ≤0.95 (p=0.012). Conclusion: Prognostic factors should be determined for each patient, and treatment plans should be evaluated accordingly. Although Ki-67 and cerb-B2 positivity are known as poor prognostic factors, our study found that cerb-B2 positivity was associated with a reduced risk of mortality, likely due to the advancements in cerb-B2 targeted therapies in recent years.