Bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerde yaşam kalitesi ile pozitif ruh sağlığı arasındaki ilişki
The relationship between quality of life and positive mental health in nurses working in a public hospital
- Tez No: 931587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: eş duyum yorgunluğu, hemşirelik, mesleki tatmin, pozitif ruh sağlığı, tükenmişlik, Burnout, compassion fatigue, compassion satisfaction, nursing, positive mental health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin çalışan/profesyonel yaşam kalitesi ile pozitif ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel araştırma tasarımındadır. Araştırma, örnekleme dahil edilme kriterlerini karşılayan 262 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri,“Sosyodemografik ve Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Pozitif Ruh Sağlığı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis analizi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin mesleki tatmin puan ortalaması 28,77±11,18, tükenmişlik puanı ortalaması 20,46±6,04, eş duyum yorgunluğu puan ortalaması 16,34±8,90 ve Pozitif Ruh Sağlığı Ölçeği puan ortalaması ise 120,30±16,65 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda mesleğini isteyerek seçme, mesleğinden ve ekibinden memnun olma durumuna göre hemşirelerin mesleki tatmin, tükenmişlik ve pozitif ruh sağlığı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Mesleğini isteyerek seçen, mesleğinden ve ekibinden memnun olan hemşirelerin mesleki tatmin ve pozitif ruh sağlığı puan ortalamalarının daha yüksek, tükenmişlik puan ortalamalarının ise daha düşük olduğu bulunmuştur. Hemşirelerde mesleki tatmin ile pozitif ruh sağlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü (r=0,533; p=0,000), tükenmişlik ile pozitif ruh sağlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü (r=-0,592; p=0,000), eş duyum yorgunluğu ile pozitif ruh sağlığı arasında (r =-0,468; p=0,000) istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Çalışma sonuçları hemşirelerin çalışan yaşam kalitesi ile pozitif ruh sağlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed at investigating the relationship between the professional quality of life and positive mental health in nurses working in a public hospital. This descriptive and cross-sectional study was conducted with 262 nurses who met the inclusion criteria. The data of the study were collected using the“Sociodemographic and Descriptive Information Form”,“Professional Quality of Life Scale”and“Positive Mental Health Scale”. In the analysis of the data, independent samples t-test, one-way analysis of variance, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis analysis and correlation analysis were used. The mean scores obtained by the nurses participating in the study were 28,77±11,18 for the Compassion Satisfaction, 20,46±6,04 for the Burnout and 16,34±8,90 for the Compassion Fatigue and 120,30±16,65 for the Positive Mental Health Scale. The results of the study demonstrated that there was a statistically significant difference between the mean scores obtained from the Compassion Satisfaction and Burnout dimensions of the Professional Quality of Life Scale and those obtained from the Positive Mental Health Scale of the nurses in terms of the variables such as choosing the profession willingly and being satisfied with the profession and team. Of the participants, those who chose nursing willingly and were satisfied with the profession and team obtained higher scores from the Compassion Satisfaction dimension and Positive Mental Health Scale and lower scores from the Burnout dimension. There was a statistically significant positive relationship between Compassion Satisfaction scores and Positive Mental Health scores (r =0,533; p=0,000), a statistically significant negative relationship between Burnout scores and Positive Mental Health scores (r = -0.592; p =0.000), and a statistically significant negative relationship between Compassion Fatigue scores and Positive Mental Health scores (r=-0,468; p=0,000). The study results revealed a significant relationship between nurses' professional quality of life and positive mental health status.