Türkiye'de okul yöneticisi yetiştirme ve görevlendirme sürecinin analizi
Analysis of the process of training and appointing school administrators in Turkey
  1. Tez No: 931756
  2. Yazar: AHMET KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET KONAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, okul müdürü, okul yöneticisi yetiştirme, okul yöneticiliğine görevlendirme, okul yöneticiliğine yeniden görevlendirme, School administrator, school principal, training school administrators, appointing school administrators, reappointing school administrators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Araştırma, Türkiye'de okul yöneticisi yetiştirme ve görevlendirme sürecini analiz etmek amacıyla nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseniyle gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, Türkiye'de okul yöneticisi yetiştirme ve görevlendirmenin tarihsel evrimi incelenmiş, yurt dışı örneklerle zenginleştirilmiş ve öğretmen, okul müdür yardımcısı, okul müdürü ve öğretim elemanlarının görüşleri alınmıştır. Bu amaçla katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan sorular yöneltilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla incelenmiş, mevcut yetiştirme ve görevlendirme süreçleri betimlenmiştir. Araştırma bulgularına göre Türkiye'de okul yöneticilerinin yetiştirilmesi ve görevlendirilmesi süreçleri tarihsel olarak öğretmenlikten doğal bir geçiş şeklinde gelişmiş, ancak profesyonel bir meslek olarak kurumsallaşamamıştır. Mevcut sistem, yöneticilik için yapılandırılmış bir eğitim sürecini içermemekte, adaylar yazılı sınav ve mülakatlarla belirlenmektedir. Katılımcılar, yöneticilik için zorunlu eğitimlerin getirilmesini, aday yöneticilik sürecinin oluşturulmasını ve akademik kurumlarla iş birliği yapılmasını önermektedir. Uluslararası uygulamalarda okul yöneticileri akademik ve mesleki yeterliliklere dayalı olarak seçilirken, Türkiye'de mülakat süreçlerinin yeterince adil olmadığı ve siyasi etkiler barındırdığı belirtilmektedir. Yeniden görevlendirme süreçlerinde ise yöneticilerin yalnızca yönetimsel başarılarının değil, eğitsel ve sosyal becerilerinin de değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Araştırma bulguları, okul yöneticiliğinin profesyonelleştirilmesi, objektif görevlendirme kriterlerinin oluşturulması ve şeffaflık sağlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the process of training and appointing school administrators in Turkey through a qualitative research design using the phenomenological approach. In this context, the historical evolution of school administrator training and appointment in Turkey has been examined, enriched with international examples, and supported by the perspectives of teachers, assistant principals, school principals, and faculty members. A semi-structured interview form was used to collect data from participants. The obtained data were analyzed using descriptive analysis, and the existing training and appointment processes were described. Findings indicate that the process of training and appointing school administrators in Turkey has historically evolved as a natural transition from teaching rather than as an institutionalized professional field. The current system does not include a structured training process for school administrators; instead, candidates are selected through written exams and interviews. Participants suggested the implementation of mandatory training programs for prospective administrators, the establishment of a preparatory period for candidate administrators, and collaboration with academic institutions. In international practices, school administrators are selected based on academic and professional qualifications, whereas in Turkey, interview processes are often perceived as lacking fairness and being influenced by political factors. Regarding reappointment processes, it has been emphasized that administrators should be evaluated not only based on their managerial success but also on their educational and social competencies. The study's findings highlight the necessity of professionalizing school administration, establishing objective appointment criteria, and ensuring transparency in the selection process.