Çevrimiçi seyahat portallarının Türk seyahat acentaları üzerindeki etkisi
The impact of online travel portals on Turkish travel agencies
  1. Tez No: 931829
  2. Yazar: MEHMET MENGÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Turizm, İşletme, Science and Technology, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Seyahat Portalları, Türk Seyahat Acentaları, Dijital Dönüşüm, Rekabet Stratejileri, Müşteri İlişkileri, Online Travel Portals, Turkish Travel Agencies, Digital Transformation, Competitive Strategies, Customer Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin hızlanması, seyahat sektöründe köklü değişimlere yol açmış ve çevrimiçi seyahat portalları geleneksel seyahat acentaları üzerinde önemli etkiler yaratmıştır. Bu tez, çevrimiçi seyahat portallarının Türk seyahat acentaları üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, çevrimiçi platformların seyahat acentalarına sağladığı rekabet avantajları, maliyetleri düşürme potansiyeli, müşteri sayısını artırma kapasitesi ve bilgi teknolojilerinin daha etkin kullanımı gibi faktörler ele alınmaktadır. Aynı zamanda, geleneksel seyahat acentalarının bu dijital dönüşüme nasıl uyum sağladığı ve rekabetçi konumlarını korumak için geliştirdikleri stratejiler incelenmektedir. Çalışmanın temel araştırma sorusu, çevrimiçi seyahat portallarının Türk seyahat acentalarının işleyişine nasıl etki ettiği ve bu etkilerin iş modelleri, müşteri ilişkileri ve pazarlama stratejileri açısından nasıl bir dönüşüm yarattığıdır. Tezin hipotezi, çevrimiçi seyahat portallarının yükselişinin Türk seyahat acentalarının operasyonlarını yeniden şekillendirdiği ve bu sürecin hem fırsatlar hem de tehditler barındırdığı yönündedir. Geleneksel acentaların dijitalleşmeye uyum sağlaması durumunda rekabet avantajı kazanabileceği, ancak bu süreci yönetemeyen işletmelerin pazar kaybı yaşayabileceği öngörülmektedir. Çalışmada, Mercan Turizm örneği üzerinden GZFT ve GZFT analizleri kullanılarak çevrimiçi seyahat portallarının sektörde yarattığı fırsatlar ve tehditler değerlendirilmiş, Türk seyahat acentalarının sürdürülebilir büyüme için geliştirebileceği stratejiler ortaya konmuştur. Bu kapsamda, çalışma, Türk seyahat sektörünün dijital dönüşüm sürecine adaptasyonunu değerlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda geleneksel acentaların çevrimiçi rekabette nasıl başarılı olabileceğine dair öneriler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, seyahat acentalarının rekabet gücünü artırmak için teknolojik yatırımlara yönelmesi, müşteri odaklı stratejiler geliştirmesi ve dijital pazarlama araçlarını etkin kullanması gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak, çevrimiçi seyahat portalları, Türk seyahat acentaları için önemli bir dönüşüm unsuru olmanın yanı sıra, bu işletmelerin gelecekteki rekabet stratejilerini belirlemede temel bir faktör olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of digitalization has led to significant transformations in the travel industry, with online travel portals exerting considerable influence on traditional travel agencies. This thesis aims to analyze the impact of online travel portals on Turkish travel agencies. The study examines the competitive advantages provided by online platforms, their potential for cost reduction, their ability to increase customer numbers, and the more effective utilization of information technologies. Additionally, it explores how traditional travel agencies adapt to this digital transformation and the strategies they develop to maintain their competitive positions. The central research question of this study is how online travel portals influence the operations of Turkish travel agencies and how these effects reshape their business models, customer relations, and marketing strategies. The hypothesis of the thesis posits that the rise of online travel portals has fundamentally transformed the operations of Turkish travel agencies, presenting both opportunities and challenges. It is anticipated that traditional travel agencies that successfully adapt to digitalization can gain a competitive advantage, whereas those unable to manage this transition risk losing market share. Through a case study of Mercan Tourism, this research employs SWOT and TOWS analyses to evaluate the opportunities and threats created by online travel portals, offering strategic recommendations for the sustainable growth of Turkish travel agencies. In this context, the study not only assesses the adaptation process of the Turkish travel sector to digital transformation but also provides insights into how traditional agencies can succeed in online competition. The findings suggest that travel agencies must invest in technological infrastructure, develop customer-centric strategies, and effectively utilize digital marketing tools to enhance their competitiveness. Ultimately, online travel portals represent a significant transformation factor for Turkish travel agencies and play a crucial role in shaping their future competitive strategies.