Merkez Kazakistan'ın toplama kampları (1930-1960)
Concentration camps of central Kazakhstan (1930-1960)
  1. Tez No: 931939
  2. Yazar: ARAİLYM SADYKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN SAYILIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, GULAG, Kazakistan, KARLAG, özel Kamplar, GULAG, KARLAG, ALJİR, special Camps, USSR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
GULAG sadece bir yönetim ve cezalandırma sistemi değil, aynı zamanda bolşevik rejiminin iktidara geldikten sonraki totaliter varlığının tüm temelidir. Bu doğrultuda“Merkez Kazakistan'ın Toplama Kampları (1930-1960)”başlığını taşıyan çalışmamız, Kazakistan topraklarında ceza infaz sistemini ve bu sistemin ele alınan bölgede kurulan özel kamplardaki uygulanma sürecini analiz edebîlmek amacıyla kaleme alınmıştır. Tez, giriş bölümü dışında dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde GULAG'ın tanımı yapılarak, sistemin kuruluşu ve gelişimi ile ilgili arşiv belgeleri ve döneme dair ikinci el kaynaklar üzerinden kapsamlı bilgi verilmektedir. Ardından bu sistemin, Kazakistan'ın merkez bölgesinde yer alan Karaganda vilayetinde kurulması, dönemin isimlendirmesiyle KARLAG çalışma ve ıslah kamplarının kuruluş ve işleyiş özellikleri konusu ele alınmaktadır. İkinci bölümde II. Dünya Savaşı sonrası GULAG'a bağlı olarak KARLAG bünyesinde kurulan ve“vatan hainleri”, ağır ceza suçluları gibi hükümlüler için kurulan özel kampların kuruluşu irdelenmekte; her bir özel kamp hakkında ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde, özel kamplardaki mahkumların gündelik yaşantısı ve çalışma koşullarından bahsedilmektedir. Son bölümde ise GULAG'ın uygulamalarının akıbeti ve tasfiyesiyle yeni bir cezalandırma sisteminin oluşumu anlatılmaktadır. Çalışmanın ana kaynakları ağırlıklı olarak arşiv belgelerine, monografilere ve araştırma makalelerine dayanmaktadır. İncelenen konudaki arşiv kaynaklarının dağınıklığı ve“gizlilik”nedeniyle pek çok arşiv kaynağına hâlâ erişim olmaması tezin en önemli sınırlılığını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The GULAG was not merely an administrative and punitive system; it constituted the very foundation of the Bolshevik regime's totalitarian existence after coming to power. In this context, our study, titled“Labor Camps of Central Kazakhstan (1930-1960),”aims to analyze the penal system in Kazakhstan and its implementation in the special camps established in the studied region. Apart from the introduction, the thesis consists of four chapters. The first chapter provides a definition of the GULAG and presents a comprehensive discussion on its establishment and development based on archival documents and secondary sources from the period. It then examines the founding and operational characteristics of the KARLAG labor and correctional camps, established in the Karaganda region of central Kazakhstan. The second chapter investigates the special camps founded within KARLAG after World War II, designated for“traitors to the motherland”and high-security convicts, providing detailed information on each camp. The third chapter explores the daily lives and working conditions of prisoners in these special camps. The final chapter discusses the fate of the GULAG system, its dissolution, and the formation of a new penal system. The primary sources of this study are predominantly archival documents, monographs, and research articles. A major limitation of the thesis is the inaccessibility of many archival materials due to their scattered nature and the classification of certain records as“confidential.”