Farklı yoğunluktaki kemik bloklarına yüksek torkla dental implant uygulamasının implant yüzeyinde oluşturduğu değişimlerin İn Vitro değerlendirilmesi
In Vitro evaluation of changes on the implant surface whendental implant application with high insertion torque to bone blocks with different density
  1. Tez No: 932136
  2. Yazar: NESRİN BUSE BARIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BURAK ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental implant, yüksek tork, yüzey hasarı, kemik yoğunluğu, sentetik kemik bloklar, dental implant, high torque, surface damage, bone density, synthetic bone blocks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İmplant uygulamalarında yüksek tork değerleri kullanılması hem kemiğin kanlanması hem de implant yüzey bütünlüğünü etkilemektedir. Bu in vitro çalışmanın birincil amacı, aynı boy ve çaptaki implantlar üç farklı tip kemiğe üç farklı tork kuvveti ile uygulandıktan sonra yüzeylerinde gelişen bozulmaları değerlendirmektir. 54 implant 3 farklı kemik yoğunluğuna (D1, D2 ve D3) her yoğunluğa 18, her kuvvet grubuna 6 adet olacak şekilde 30 Ncm, 40 Ncm ve 50 Ncm yerleştirme torkları kullanılarak önceden ikiye ayrılıp sabitlenmiş poliüretan kemik bloklarına yerleştirilmiştir. İmplantlar daha sonra çıkarılmış ve stereomikroskop yardımıyla her implantta 12 olmak üzere toplam 648 yüzey incelenip bu yüzeylerde hasar varlığı araştırılmıştır. Çalışmamızda elde edilen sonuçta yüzey deformasyonları ağırlıklı olarak medial ve apikalinde izlenmiştir. Yüzey hasarı en çok 50 Ncm ve D1 yoğunluktaki kemikte çıkmıştır. İmplantların maruz kaldığı yüzey hasarı, maruz kaldıkları yerleştirme torku ve kemik yoğunluğu ile orantılı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Achieving high torque values in implant applications affects both bone blood supply and implant surface integrity. The primary aim of this in vitro study was to evaluate the effect of increasing insertion torques of implants with the same size and diameter on three types of bone and the degradation of their surfaces after application of three different torque forces. 54 implants were placed in 3 different bone densities (D1, D2 and D3) in pre-split and fixed polyurethane bone blocks using 30 Ncm, 40 Ncm and 50 Ncm insertion torques, 18 in each density and 6 in each force group. Then the implants were removed and a total of 648 surfaces, 12 in each implant, were examined with a stereomicroscope to investigate the presence of damage on these surfaces. The results of our study showed that surface deformations were predominantly medial and apical. The most surface damage was observed in bone with a density of 50 Ncm and D1. It was concluded that the surface damage to which the implants were exposed was proportional to the insertion torque and bone density.