Türkiye'de sosyal medya bilinci: Teknolojik deterministler ve eleştirel teorisyenlerin görüşleri bağlamında Türkiye'de sosyal medya bilincine yönelik bir araştırma
Social media awareness in Turkey: A study on social media awareness in Turkey in the context of views of technological determinists and critical theorists
- Tez No: 932166
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel teori, teknolojik determinizm, sosyal medya, bilinç, Critical theory, technological determinism, social media, awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 583
Özet
Teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan iletişim araçları hayatı hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilemektedir. İletişim biliminin iki ana akım düşüncesi, eleştirel teorisyenler ve teknolojik deterministler bu tartışmayı bir asırdır sürdürmektedir. Çalışmanın amacı, bu iki karşıt görüşün günümüzdeki temsilcilerinin tartışmaları üzerinden Türkiye'deki sosyal medya bilincini ortaya koymaktır. Bu noktada birinci bölümde teknolojinin, kitle iletişim araçlarının ve internetin tarihçesi ele alınmış; sosyal medya mecraları bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde Marksist gelenek ve ondan etkilenen eleştirel teorisyenler ile teknolojik deterministlerin teorileri ve geleneksel kitle iletişim araçlarına yönelik düşünceleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise her iki ana akım düşüncenin temsilcilerinin sosyal medyaya yönelik görüşlerinin altı çizilmiştir. Ayrıca bu bölümde bilinç kavramı ele alınmış, her iki ana akım düşünce bağlamında bu kavram incelenmiştir Çalışma kapsamında NUTS standartlarına göre; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Van, Trabzon ve Erzurum şehirleri belirlenmiştir. Bu şehirlerde internet kullanıcısı 18-65 yaş arası kişilerle Google Formu üzerinden çevrimiçi anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın literatür kısmının çıkarımlarıyla oluşturulan soru formunun yanıtları neticesinde, genel anlamda Türkiye'de sosyal medya bilincinin oluşmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırma bu bilincin sınırlı (gizlilik, güvenlik) düzeyde kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The communication tools emerging with technological developments affect life both positively and negatively. The two main streams of debate in communication science have been continuing this discussion for a century. The aim of this study is to examine social media awareness in Turkey through the contemporary representatives of these opposing perspectives. In this context, the first section discusses the history of technology, mass communication tools, and the internet, while also analyzing social media platforms. The second section explores the theories of critical theorists influenced by the Marxist tradition, as well as technological determinists, along with their perspectives on traditional mass media. The third section highlights the views of representatives from both schools of thought regarding social media. Additionally, this section addresses the concept of consciousness and examines it within the framework of both perspectives. Within the scope of the study, the cities of Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Van, Trabzon, Erzurum were selected according to NUTS criterion. An online survey was conducted via Google Forms with internet users aged 18-65 in these cities. The responses to the questionnaire, designed based on insights from the study's literature review, indicate that social media awareness in Turkey is generally underdeveloped. The findings suggest that this awareness remains limited, primarily in terms of privacy and security concerns.