Neotecnotic characteristics and seismicity of the Sandıklı Graben
Sandıklı Grabeni'nin neoteknotik özellikleri ve depremselliği
  1. Tez No: 93219
  2. Yazar: MUSTAFA CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenitektonik, Sandıklı Grabeni, Normal fay, Kinematik analiz. VI, Neotectonic, Sandıklı Graben, Normal fault, Kinematic analysis. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz SANDIKLI GRABENT NİN NEOTEKTONİK ÖZELLİKLERİ VE DEPREMSELLİĞİ Cihan, Mustafa Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Koçyiğit Ağustos 2000, 86 sayfa Bu çalışma Batı Anadolu horst-graben sisteminin en doğu kesiminde yer alan, yaklaşık 10 km genişliğinde, 30 km uzunluğunda, KKD gidişli ve günümüzde gelişimini sürdüren Sandıklı Grabeni' nin neotektonik özelliklerini ve depremselliğini konu alır. Çahşma alanı içerisinde gözlemlenen kaya birimleri, geçirdikleri deformasyon biçimleri ve yaşlarına göre iki bölüme ayrılmıştır. Bunlar Paleotektonik ve Neotektonik birimlerdir. Paleotektonik dönem kayaların en genci olan Orta-Üst Miyosen-Erken Pliyosen (?) yaşh kayalar dışındaki eskitektonik dönem birimleri bu çalışmada detayb olarak incelenmemiştir. Bununla birlikte, Orta-Üst Miyosen-Erken Pliyosen (?) yaşh birimler ayrıntılı çalışılmış ve bir grup ile iki formasyona ayrılmıştır. Yenitektonik birimler hemen hemen yatay olup, kıvrımlı eskitektonik dönem birimleri üzerinde açılı uyumsuzlukla yer alır. Yenitektonik dönem birimleri graben dolgusu olup, Geç Pliyosen yaşh akarsu-göltortulları (Ballık formasyonu), Kuvaterner yaşlı iri taneli kenar fasiyesleri ve ince taneli havza ortası sedimanlan (Uluçay formasyonu) ve travertenlerden (Hüdaihamamı travertenleri) oluşur. Neotektonik birimlerin toplam kalınlığı 455 m' dir. Yenitektonik dönem birimleri grabenlere özgü ve kıvnmlanmamış olduklarından inceleme alanında, genişleme türündeki Yenitektonik dönemin başlangıç yaşı Geç Pliyosen olarak belirlenmiştir. Sandıklı Grabeni' ni biçimlendiren ana yapılar verev atımlı normal faylardır. Bunlar sırasıyla Ballık, Kemerkayatepe, Akın, Hüdaihamamı, Örenkaya Fay Setleri ve Sandıklı Fayı' dır. Fay düzlemlarinden alınan ölçümlerin kinematik analizi bu fayların, az miktarda sağ ve sol yanal doğrultu atım bileşeni olan verev atımlı normal faylar olduklarım ortaya koymuştur. Buna ek olarak, fay düzlemi ölçümlerinin analizi, günümüzde kıtaiçi genişlemenin çok yönlü olduğunu göstermiştir (D-B, KB-GD ve KD-GB). Sandıklı Grabeni' nin doğu kenarındaki faylar üzerinde gerçekleşmiş olan toplam düşey atım miktarı 595 m' dir. Bu değer, Geç Piliyosen' den günümüze kadar geçen süre içindeki ortalama devinim hızının ~0,2 mm/yr olduğunu gösterir. Sandıklı Grabeni ve yakın çevresinde küçük büyüklükte (M= 3.0-4.7) ve sığ odaklı (6-30 km) depremler meydana gelmiştir. Bu depremler ve fay kaynaklı morfotektonik yapılar, Sandıklı Grabeni kenar faylarının sismik ya da potansiyel olarak aktif olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEOTECTONIC CHARACTERISTICS AND THE SEISMICITY OF THE SANDIKLI GRABEN Cihan, Mustafa M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Koçyiğh August 2000, 86 pages This study deals with neotectonic characteristics and seismicity of the Sandıklı Graben situated in the easternmost section of the West Anatolian horst- graben system. The Sandikh Graben is a nearly 10 km wide, 30 km long, NNE trending and actively growing depression. Rocks exposing in the study area are divided into two categories: the Paleotectonic and the Neotectonic units based on their deformation pattern and age. Pre-Upper Pliocene deformed (folded) rocks are considered as Paleotectonic units. Except for the Middle-Upper Miocene-Lower Pliocene (?) fluvio-lacustrine deposits and volcanic rocks, named separately in the ranks of one group and two formations, the rest of the Paletectonic units were not studied in detail. The Neotectonic units are nearly flat lying and rest on the Paleotectonic units with an angular unconformity. They form the basin-fill of the Sandıklı Graben and are composed of Upper Pliocene fluvio-lacustrine deposits (Ballık formation), the Quaternary fluvial sediments, iiiconsisting of coarse-grained marginal deposits, the fine-grained depocentral deposits (Uluçay formation) and travertine (Hüdaihamamı travertine) accumulated under the control of oblique-slip normal faulting. The total thickness of the Neotectonic units are 455 m. The undeformed nature of neotectonic units strongly suggest that the Sandıklı Graben and thus the extensional tectonics in the study area commenced by the Late Pliocene. Major basin-bounding structures of the Sandıklı Graben are oblique-slip normal faults with both minor dextral and sinistral strike-slip components. In addition, present-day intracontinental extension is multidirectional, such as E-W, NW-SE and NE-SW. Total throw amount accumulated at eastern margin-bounding faults of the Sandıklı Graben since the Late Pliocene (~2,5 ma) is about 595 m, which indicates a uniform rate of motion of -0.2 mm/yr. A broad region including the Sandıklı Graben is dominated by small (M=3.0 - 4.7) and shallow-focus (depth: 6-30 km) seismic activity. These seismic activities and fault-induced morphotectonic features altogether indicate that the margin- bounding faults of the Sandıklı Graben are seismically and/or potentially active.