Development of an agent based elexible manufacturing cell controller using distrubuted internet applications
Dağıtık ağ uygulamaları mimarisi kullanılan ajan temelli esnek imalat hücresi geliştirilmesi
  1. Tez No: 93218
  2. Yazar: TOLGA CANGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atölye denetimi, Ajan teknolojisi, Dağıtık İnternet Uygulamaları, Dağıtık İmalat Uygulamaları, Üretim Sistemi Modellenmesi, İmalat Sistemleri Uygulaman, IDEFO, IDEF1X. vı, Shop Floor Control, Agent, Distributed Internet Applications, DNA for Manufacturing, Manufacturing Systems Modeling, Manufacturing Execution Systems, IDEFO, IDEF1X. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz DAGITIK AG UYGULAMAM MİMARİSİ KULLANILAN AJAN TEMELLİ ESNEK İMALAT HÜCRESİ GELİŞTİRİLMESİ Cangar, Tolga Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Temmuz 2000, 149 sayfa Esnek imalat sistemlerinin gelişiminde, yeni donanım ve yazılımların ortaya çıkışıyla birlikte, Bilgisayar Tümleşik Üretim (BTÜ) kavramı belirleyici etken haline gelmiştir. Geleceğin, planlamadan üretime,“insansız fabrika”kavramı iyi tasarlanmış bir üretim planlaması ve bilgi teknolojisi modelinde akıllı üretim elemanları ile gerçekleşebilir. Nesne (IDEFO) ve enformasyon (IDEF1X) tümleşimi modelleri, otomatik üretim ortamı yazılımlarının standartlara uygun modellenmesinde güçlü araçlar olarak kabul edilmektedir. Dağıtık İnternet Uygulamaları mimarisi, yeni yazılım teknolojilerine alıcı-sunucu ağ tasarımı konusunda bir çatı oluşturmaktadır. Ajan temelli üretim sistemi, tek katmanlı, heterarşik bir yapı olarak parça ve makina gibi aralarında iletişim sağlanmış elemanların spesifik görevleri gerçekleştirmesi temeline dayanır. Ajanlar, bir başka deyişle akıllı yazılım modülleri olay sürümlü, mesaj temelli bilgi işleme ve uygulama araçtandır. 7&'L Ym^MREÎİM KumjuıBu tez, bir esnek imalat sisteminin IDEFO ve IDEF1X standartları kullanılarak modellenmesi ve ajan temelli Dağıtık İnternet uygulamaları aracılığıyla Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Tümleşik Üretim Laboratuvan'nda uygulanmasını hedeflemektedir Araştırma sadece deneysel pilot sistemler için değil Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ 1er) için de esnek yazılım araçları tasarlanması amacım taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN AGENT BASED FLEXIBLE MANUFACTURING CELL CONTROLLER USING DISTRIBUTED INTERNET APPLICATIONS Cangar, Tolga M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan July 2000, 149 pages Computer Integrated Manufacturing (CIM) has been the determining factor in the development of flexible manufacturing systems, adapted to rapid changes in the machine tools and software industry. The concept of the“unmanned factory of the future”from planning to manufacture has become reality by the“intelligent”components in a well designed Manufacturing Execution System (MES) and Information Technology (IT) model. Integration Definition for Object (JDEFO) and Information (JDEF1X) become well accepted, powerful tools in standardizing the conceptual design of software modules and information flow in an automated manufacturing environment. Windows Distributed Internet Applications (DNA) architecture describes a framework of building software technologies together in an integrated web and client-server model of computing. An agent based manufacturing system is an heterarchical, single layered platform with manufacturing system elements, such as parts, and machines, that can communicate between each other, and capable of performing specific tasks in real time. Agents, namely the“intelligent”software modules form a message-based, event-driven scheduling, information processing and execution system. inThis thesis focuses on building a IDEFO and IDEF1X model for a generic flexible manufacturing system and realizing it using Agent based communications and DNA technology by the use of available hardware in Middle East Technical University, Mechanical Engineering Department, Computer Integrated Manufacturing Laboratory (METUCIM). The research is not only limited to pilot systems but aims to develop a full system model and flexible software components especially for Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) in industry.