Metabolik disfonksiyonla ilişkili yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerde serum endocan, endoglin, sRAGE, irisin düzeylerinin, sağlıklı popülasyon ile karşılaştırılması ve Fibroscan® ile ölçülen karacığer sertlik/fibrozis derecesı ile ilişkisi
Comparison of serum endocan, endoglin, sRAGE, and irisin levels in individuals with metabolic dysfunctionassociated steatotic liver disease with a healthy population and their relationship with liver stiffness/fibrosis degree measured by Fibroscan®
- Tez No: 932213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY DANIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: endocan, endoglin, fibroscan®, irisin, metabolik disfonksiyonla ilişkili yağlı karaciğer hastalığı, sRAGE, endocan, endoglin, fibroscan®, irisin, metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease, sRAGE
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı (MASLD), dünyada ve ülkemizde en sık görülen kronik karaciğer hastalıklarından biridir. MASLD'nin siroz ve karaciğer nakli için önümüzdeki yıllarda en yaygın sebep olması beklenmektedir. Bu çalışmada, MASLD tanısında ve MASLD ilişkili ileri fibrozisi ayırt etmede serum endocan, endoglin, sRAGE ve irisin testlerinin biyobelirteç olarak kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma tek merkez, kesitsel vaka kontrol çalışmasıdır. Aralık 2023–Kasım 2024 tarihleri arasında çalışmaya MASLD tanılı hasta grubu (n=58) ve sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu (n=30) dahil edilmiştir. Serum örneklerinden endocan, endoglin, sRAGE ve irisin düzeyleri ölçülmüş ve sonuçlar hasta ve kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu biyobelirteçlerin Fibroscan® ile belirlenmiş karaciğer fibrozis düzeyi ile ilişkisi araştırılmıştır. Elde edilen veriler, MASLD hastalarında kontrol grubuna göre endocan, endoglin, irisin düzeylerinin belirgin şekilde yüksek olduğunu, sRAGE düzeylerinin ise düşük olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte endocan (r=0,587) ve endoglin (r=0,629) düzeyleri fibrozis derecesiyle anlamlı korelasyon göstermiştir. ROC analizi ile bu biyobelirteçlerin MASLD ilişkili ileri fibrozisi ayırt etmedeki tanısal gücü değerlendirilmiş olup endoglinin AUC 0,897 saptanmıştır. Bu sonuçlar, serum endocan, endoglin, sRAGE ve irisin düzeylerinin MASLD'ye bağlı fibrozis değerlendirmesinde yardımcı biyobelirteçler olabileceğini düşündürmektedir. Bu biyobelirteçlerin klinik kullanımıyla ilgili ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Metabolic dysfunction associated steatotic liver disease (MASLD) is one of the most common chronic liver diseases worldwide and in our country. It is expected to become the leading cause of cirrhosis and liver transplantation in the coming years. This study aims to evaluate the usability of serum endocan, endoglin, sRAGE and irisin tests as biomarkers in the diagnosis of MASLD and in distinguishing advanced fibrosis associated with MASLD. This study is a single-center cross-sectional case-control study. The study included a patient group diagnosed with MASLD (n=58) and a control group consisting of healthy individuals (n=30) between December 2023 and November 2024. Serum levels of endocan, endoglin, sRAGE, and irisin were measured, and the results were compared between the patient and control groups. Additionally, the relationship between these biomarkers and liver fibrosis levels determined by Fibroscan® was investigated. The data obtained showed that endocan, endoglin, and irisin levels were significantly higher in MASLD patients compared to the control group, while sRAGE levels were lower. Furthermore, endocan (r=0,587) and endoglin (r=0,629) levels demonstrated a significant correlation with the degree of fibrosis. The diagnostic power of these biomarkers in distinguishing MASLD-related advanced fibrosis was evaluated using ROC analysis, and the AUC for endoglin was determined to be 0,897. These results suggest that serum endocan, endoglin, sRAGE, and irisin levels may serve as auxiliary biomarkers in assessing fibrosis associated with MASLD. Further studies are needed to explore their clinical applicability.