Gebelikte eş desteğinin doğum korkusuna olan etkisi
The effect of partner support on fear of labour during pregnancy
- Tez No: 932216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pregnancy, Birth, Fear of Childbirth, Partner Support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma gebelikte eş desteğinin doğum korkusuna olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ilişki arayıcı tipteki bu araştırma Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinden sağlık hizmeti alan 265 gebe ile 14 Ekim 2024- 15 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Gebelere Yönelik Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelikte Eş Desteği Algısı Ölçeği ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır ve değerlendirilen araştırma verilerinin analizinde; sayı, yüzdelik dağılımları, ortalama, standart sapma, Shao testi, Kruskall Wallis Testi ile Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin %41.1'inin 29-34 yaş aralığında olduğu, %50.2'sinin üniversite mezunu olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin eş desteği algı ölçeği toplam puan ortalaması 66.87 ± 11.76 olarak saptanmıştır. Gebelerin eşlerinin bilişsel destek, duygusal destek ve maddi desteklerinin arttıkça gebelerin doğum korku düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan gebelerin WİJMA Doğum Beklentisi/Deneyimi ölçeği toplam puan ortalaması 53.58 ± 24.75 (orta derecede doğum korkusu) olarak saptanmıştır. Buna göre, eşi ile uyumlu ve problemi bulunmayan gebelerin WİJMA ölçeği puan ortalamaları eşi ile uyumsuz olan gebelere göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, yapılan araştırmada, gebelerin eş destek algı düzeyleri arttıkça doğum korku düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu bulgu, sağlıklı bir aile ortamında eş desteğinin son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu doğrultuda; gebe okullarındaki eğitim programlarına eş katılımının teşvik edilmesi, gebelerin doğum öncesi dönemde korkularını ifade etmelerine fırsat verilmesi ve hemşirelerin danışmanlık rollerini daha aktif şekilde kullanmaları önerilmektedir. Kelime Anahtarları: Gebelik, Doğum, Doğum Korkusu, Eş Desteği.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of spousal support during pregnancy on childbirth fear. This descriptive and relational study was carried out with 265 pregnant women receiving healthcare services from the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Kocaeli University Research and Application Hospital between October 14, 2024, and November 15, 2024. The data were collected using the Descriptive Information Form for Pregnant Women, the Perceived Spousal Support in Pregnancy Scale, and the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (W-DEQ). SPSS 25.0 software was used for data analysis. The analyses included frequency, percentage distributions, mean, standard deviation, Shapiro-Wilk test, Kruskal-Wallis test, and Mann-Whitney U test. The findings revealed that 41.1% of the participants were between the ages of 29-34, and 50.2% were university graduates. The total mean score of the Perceived Spousal Support in Pregnancy Scale was found to be 66.87 ± 11.76. It was determined that as the levels of cognitive, emotional, and financial support provided by spouses increased, the levels of childbirth fear among pregnant women decreased. The total mean score of the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire was 53.58 ± 24.75, indicating a moderate level of childbirth fear. Additionally, pregnant women who reported harmony and no problems with their spouses had lower W-DEQ scores compared to those with spousal discord. In conclusion, this study demonstrated that higher levels of perceived spousal support during pregnancy were associated with lower levels of childbirth fear. This finding highlights the critical importance of spousal support in fostering a healthy family environment. in this context, it is recommended to: encourage spousal participation in educational programs conducted in antenatal classes, provide opportunities for pregnant women to express their fears during the prenatal period, support healthcare professionals, particularly nurses, in adopting a more active role in counseling and guidance.