Pandemi döneminin tamamlanmış intiharlara etkisinin Konya ili örnekleminde psikolojik otopsi yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the effect of the pandemic period on completed suicides in the Konya province sample using the psychological autopsy method
- Tez No: 932227
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Psikolojik Otopsi, Tamamlanmış İntihar, Konya İli, COVID-19, Pandemic, Psychological Autopsy, Completed Suicide, Konya Province, COVID-19
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinin Konya ilinde gerçekleşen tamamlanmış intihar vakaları üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, pandemi dönemi ile pandemi öncesindeki intihar vakalarını demografik özellikler, intihar nedenleri ve ilişkili faktörler açısından karşılaştırmayı ve pandeminin intihar oranları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel retrospektif bir vaka-kontrol çalışmasıdır ve 11 Mart 2018- 11 Mart 2022 tarihleri arasında Konya ilinde gerçekleşen tamamlanmış intihar vakaları dahil edilmiş ve 11 Mart 2020 ve sonrası pandemi dönemi kabul edilmiştir. Çalışma, otopsi raporları, savcılık soruşturma dosyaları, sağlık kayıtları ve intihar notları gibi güvenilir kaynaklardan elde edilen verilerle yürütülmüştür. Ayrıca, iki sosyo-demografik veri formu kullanılmış, intihar eden bireylerin yakınları aracılığı ile demografik özellikleri, psikiyatrik geçmişi ve pandemi sürecindeki etkiler hakkında veriler toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, R 4.4.2 yazılımı (R Core Team, 2024) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Pandemi döneminde tamamlanmış intihar vakalarında anlamlı bir artış olduğu ve insidans hızının %25 artış gösterdiği saptandı. Yaş ve cinsiyet açısından iki dönem arasında anlamlı fark saptanmazken, üniversite mezunu bireylerin oranının arttığı görüldü (%3,23 ve %13,67). Pandemi döneminde kumar kaynaklı borç oranı anlamlı bir şekilde yükseldi (%0,81 ve %8,03). Toplam psikiyatrik hastalık oranında anlamlı bir artış yaşandığı (%55,56 ve %67,36), özellikle madde ile ilişkili ve bağımlılık bozukluklarının (alkol, madde, kumar) artış gösterdiği saptandı (%5,51 ve %17,65). Ayrıca, psikiyatrik hastalığı olan bireyler arasında hiç tedavi almayanların oranının arttığı görüldü (%13,39 ve %28,57). İntihar yöntemi olarak ateşli silah kullanımının istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artış gösterdiği (%23,60 ve %31,71), intihar eylemi öncesinde ve sonrasında yardım arama davranışının azaldığı (%14,63 ve %6,43) görüldü. Pandemi dönemindeki tamamlanmış intihar vakalarının büyük çoğunluğunda uyku düzeninde değişiklikler görüldüğü (%56,93) ve vakaların %44,93'ünün pandemi sürecinde maddi kayıp yaşadığı tespit edildi. Sonuç: Pandemi süreci, intihar davranışıyla ilişkili riskleri artırmış ve yeni risk faktörleri ortaya çıkarmıştır. Çalışmamız, psikiyatrik bozukluğu olan bireylerin pandemi koşullarına daha duyarlı olduğunu ve destek hizmetlerinin önemini vurgulamıştır. Ayrıca dijitalleşme ile birlikte çevrimiçi kumar oyunlarına yönelim artmış ve bu durum ekonomik bozulmaların da etkisi ile büyük kayıplara ve intihar davranışına yol açmıştır. Ekonomik destekler, dijital kumara erişim kısıtlamaları ve psikoeğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the impact of the COVID-19 pandemic on completed suicide cases in Konya province. The study compares completed suicide cases before and during the pandemic in terms of demographic characteristics, suicide causes, and related factors and evaluates the effects of the pandemic on suicide rates. Materials and Methods: This research is a cross-sectional retrospective case-control study, and completed suicide cases in Konya province between March 11, 2018, and March 11, 2022, were included. The period after March 11, 2020, was considered the pandemic period. The study was conducted using data obtained from reliable sources, such as autopsy reports, criminal investigation files, health records, and suicide notes. Additionally, two sociodemographic data forms were used to gather information about the demographic characteristics, psychiatric history, and the effects of the pandemic on individuals through their relatives. Statistical analyses were performed using the R 4.4.2 software (R Core Team, 2024). Results: During the pandemic period, a significant increase in completed suicide cases was observed, with the incidence rate rising by 25%. No significant differences were found between the two periods in terms of age and gender, while the proportion of individuals with a university degree increased (%3.23 and %13,67). Gambling-related debt rates also significantly rose during the pandemic (%0,81 and %8,03). A significant increase in the overall rate of psychiatric disorders was observed (55.56% and 67.36%), with a particular rise in substance-related and addictive disorders (alcohol, substance use, gambling) (5.51% and 17.65%). Additionally, the proportion of individuals with psychiatric disorders who had never received treatment increased (%13,39 and %28,57). Although statistically insignificant, the use of firearms as a suicide method increased (%23,60 and %31,71), while help-seeking behaviors before and after suicide actions decreased (%14,63 and %6,43). A majority of completed suicide cases during the pandemic period experienced changes in sleep patterns (%56,93), and %44,93 of the cases suffered financial losses during the pandemic. Conclusion: The pandemic has increased the risks associated with suicidal behavior and introduced new risk factors. Our study highlighted that individuals with psychiatric disorders were more vulnerable to pandemic conditions, emphasizing the importance of support services. Additionally, digitalization led to an increase in online gambling, which, exacerbated by economic downturns, resulted in significant losses and contributed to suicidal behavior. Economic support, restrictions on access to online gambling, and the expansion of psychoeducation programs are recommended.