Masa başı çalışanlarda egzersiz yarar engel algıları algılanan stres ve sıkıntıya dayanma durumlarının fiziksel aktivite ve yaşam kaliteleriyle ilişkisi
The relationship between exercise benefit barrier perceptions perceived stress boredom tolerance and physical activity and quality of life in desk workers
- Tez No: 932253
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Masa Başı Çalışan, Egzersiz Yarar Engel Algısı, Fiziksel Aktivite, Stres, Sıkıntıya Dayanma, Yaşam Kalitesi, Desk Worker, Exercise Benefit Barrier Perception, Physical Activity, Stress, Boredom Tolerance, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Masa başı çalışan bireylerin uzun süre hareketsiz kalarak çalışmaları hareketsiz yaşama neden olmaktadır. Fizikse aktivite stres yönetimine yardımcı olur, kardiyovaküler ve muskuloskeletal performansı artırır, uyku kalitesini artırarak yaşam kalitesinde artış sağlar. İnsanların fiziksel aktivite hakkında bilgi eksiklikleri, öneminin anlaşılamamış olması fiziksel aktiviteden uzaklaşmalarına neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı Türkiye' nin Antalya İlinde masa başı çalışan bireylerin egzersiz yarar engel algıları, algılanan stres ve sıkıntıya dayanma durumlarının fiziksel aktivite ve yaşam kaliteleriyle ilişkisini incelemektir. Çalışmaya 58 erkek, 76 kadın olmak üzere 134 kişi dahil edildi. Katılımcılar tek bir sefer için Demografik Bilgiler Formu, Egzersizin Yararları ve Engelleri Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Algılanan Stres Ölçeği, Sıkıntıya Dayanma Ölçeği, SF 12 Yaşam Kalitesi Ölçeği olmak üzere altı tane anketi doldurmaları istenmiştir. Araştırma sonunda, masa başı çalışanlarda algılanan stres, sıkıntıya dayanma durumları ve egzersiz yarar engel algılarının fiziksel aktivite ile aralarında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Stres seviyeleri ve egzersiz yarar engel algılarının yüksek olması mental sağlığı azalttığı, yüksek sıkıntıya dayanma seviyesinin mental sağlığı arttırdığı saptanmıştır. Fiziksel sağlık ile stres arasında ilişki bulunamamış, yüksek sıkıntıya dayanma ve egzersiz yarar engel algısının fiziksel sağlığı arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, masa başı çalışanların fiziksel ve mental sağlıklarını, iyileştirmek için kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamaktadır. Gelecek çalışmalar, bu alanda daha detaylı araştırmalar yaparak, etkili müdahalelerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Bu çalışmanın bulguları, masa başı çalışanların yaşam kalitelerini iyileştirmek için fiziksel aktivitenin teşvik edilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Inactivity of desk workers results a sedentary lifestyle. Physical activity helps to manage stress, increases cardiovascular and musculoskeletal performance, improves quality of life (QoL) by resulting better sleep. People' lack of knowledge about physical activity causes them to move away from being active. In order to result a better QoL, people should be encouraged to engage in physical activities. The aim of this study is to assess the relationship between benefit of exercise and obstacle perceptions, perceived stress and distress tolerance, physical activity and QoL of desk workers in Antalya, Turkey. In total, 134 people (male:58, 76:female) were participated in the study. Participants were asked to complete six surveys for once, including the demographic details, Exercise Benefits and Barriers Scale, International Physical Activity Questionnaire, Perceived Stress Scale, the Distress Tolerance Scale, SF-12 Health Survey. At the end of the research, no significant relationship was found between perceived stress, boredom tolerance and exercise benefit barrier perceptions and physical activity in desk workers. It has been determined that high levels of stress, perceptions of exercise benefits and obstacles reduce mental health, while high level of distress tolerance increases mental health. No relationship was found between physical health and stress, and high distress tolerance, exercise benefit and obstacle perception increased physical health. In conclusion, this study emphasizes the need for a comprehensive approach to improve the physical and mental health of desk workers. Future studies may contribute to the development of effective interventions by conducting more detailed research in this area. The findings of this study once again reveal the importance of encouraging physical activity to improve QoL of desk workers.