Farklı remineralizasyon ajanlarının gingival epitelyal kök hücre üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of different remineralization agents on gingival epithelial stem cells
  1. Tez No: 932314
  2. Yazar: DAMLA KAHVECİLER TOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Remineralizasyon ajanları, kök hücre, hücre canlılığı, flow sitometri, xCelligence, Remineralization agents, stem cell, cell viability, flow cytometry, xCELLigence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmada, günümüzde yaygın olarak kullanılan bazı remineralizasyon ajanları ve diş macunlarının gingival epitelyal kök hücreler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada gingival epitelyal kök hücre kaynağı olarak, periodontal olarak sağlıklı, çekim endikasyonu konulmuş üçüncü büyük azı dişlerinin çekimi esnasında alınan gingival doku örnekleri kullanıldı. Araştırmada kullanılan ajanlar iki gruba ayrılmıştır: 1. grup; Tooth Mousse, MI Paste Plus, Medikal Mineral Jel, 2. grup; Aktif Mg içerikli diş macunu, Colgate ve Sensitive diş macunu. Tüm ajanlar 4 farklı konsantrasyonda hazırlanmıştır. Kontrol grubu olarak Dulbecco's Modified Eagle Medium (DMEM) kullanılmıştır. Hazırlanan konsantrasyonlara maruz bırakılan hücre ortamına, 5. günün sonunda Anneksin V-PI eklenmiş ve flow sitometri ile canlılık değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna ek olarak farklı konsantrasyonlardaki solüsyonlara maruz kalan hücrelerin canlılığı, gerçek zamanlı Hücre Indeksi verileri xCELLigence cihazı kullanılarak 24 ve 72 saat süreyle elde edilmiştir. Veriler, IBM SPSS-V23 programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: 2 çalışma grubunda da konsantrasyon artışı ile hücre canlılık oranlarında azalma; erken apoptotik, geç apoptotik ve nekrotik hücre değerlerinde artış gözlenmiştir. 1. Grupta en yüksek canlı hücre değerine Tooth Mousse Jel sahip olup bunu MI Paste Plus ve Medikal Mineral Jel takip etmiştir. 2. Grupta en yüksek canlı hücre oranına sahip diş macunu Rocs Sensitive diş macunu olup bunu Aktif Mg ve Colgate +6 diş macunu takip eder. Gerçek zamanlı hücre indeksi değerlendirilmesinde tüm ajanlarda konsantrasyon artışına bağlı hücre indeksinde azalma görülmüştür. Sonuç: Remineralizasyon ajanlarına ve diş macunlarına maruziyet süresi ve konsantrasyon arttıkça canlı hücre değerlerinde azalma gözlenmiştir. SLS ve fluor içeriğine sahip ajanlarda canlı hücre değeri içeremeyenlere göre daha düşüktür. Deterjan içeriğinin hücre üzerine toksik potansiyel etki gösterebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the effects of some commonly used remineralization agents and toothpastes on gingival epithelial stem cells. Materials and Methods: In this study, gingival tissue samples obtained during the extraction of third molars indicated for extraction in periodontally healthy individuals were used as a source of gingival epithelial stem cells. The agents used in the study were divided into two groups: Group 1 included Tooth Mousse, MI Paste Plus, and Medical Mineral Gel; Group 2 included toothpaste containing Active Mg, Colgate, and Sensitive toothpaste. All agents were prepared in four different concentrations. KDMEM was used as the control group. At the end of the fifth day, Annexin V-PI was added to the cell culture exposed to the prepared concentrations, and cell viability was assessed using flow cytometry device. Additionally, the viability of cells exposed to different concentrations of the solutions was monitored using real-time cell index data obtained from the xCELLigence system at 24 and 72 hours. Data were statistically analyzed using IBM SPSS-V23 software. Results: In both study groups, an increase in concentration was associated with a decrease in cell viability and an increase in early apoptotic, late apoptotic, and necrotic cell values. In Group 1, the highest viable cell values were observed in the Tooth Mousse Gel, followed by MI Paste Plus and Medical Mineral Gel. In Group 2, the highest viable cell rates were recorded in the Sensitive toothpaste, followed by the Active Mg and Colgate toothpaste. Real-time cell index evaluation demonstrated a decrease in the cell index for all agents as concentration increased. Conclusion: As the exposure duration and concentration of remineralization agents and toothpaste increased, a decline in viable cell values was observed. Agents containing SLS and fluoride exhibited lower viable cell values compared to those without these components. It is suggested that detergent content may have a toxic potential effect on cells.