Novel conversion of thiols into disulfides, VIA S-nitrosothiol intermediates using trichloronitromethane
Tiyollerin yeni bir yöntemle S-nitrosotiyol ara ürünleri üzerinden disülfürlere yülseltgenmesi
- Tez No: 93233
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF. DR. İDRİS M. AKHMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyoller, S-nitrosotiyoller, disülfürler, trikloronitrometan, nitrik oksit. vı, Thiols, S-nitrosothiols, disulfides, trichloronitromethane, nitric oxide. IV Efcı^JîMMSİ EMSiffid
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz TİYOLLERİN YENİ BİR YÖNTEMLE S-NİTROSOTİYOL ARA ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEN TRİKLORONİTROMET AN KULLANILARAK DİSÜLFÜRLERE YÜKSELTGENMESİ İğdir, A. Çiğdem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İdris M. Akhmedov Nisan 2000, 118 sayfa Tiyoller, S-nitrosotiyoller ve disülfürler biyolojik sistemler için büyük öneme sahiptirler. Reaksiyonun bir ürünü olan nitrik oksit (NO), vücutta birçok biyolojik aktivitenin gerçekleştirilmesinde çok önemli rol oynayan bir uyarıcıdır. Bu çalışmada, tiyoller, ilgili disülfürlerine S-nitrosotiyol ara ürünleri üzerinden çevrilmiştir. Çalışmanın ilk kısmında, basit tiyoller -tiyofenol, allil merkaptan, siklopentil merkaptan, 3-metil-l-bütantiyol ve 2-metil-l-bütantiyol- ilgili disülfürlerine trikloronitrometan kullanılarak çevrilmiştir. İkinci bölümde, trikloronitrometan, biyolojik tiyollerin -sistein ve glutatiyon- ilgili disülfürlerine S-nitrosotiyol ara ürünleri üzerinden çevrilmesi için kullanılmıştır. Reaksiyonlar, bazik organik çözücülerde, nötr organik çözücülerde, sulu çözeltilerde, suda ve de çözücüsüz olarak oda sıcaklığında gerçekleştirilebilmektedir.Bu yeni yöntem NO-salan ajanların sentezleri için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL COUPLING OF THIOLS INTO DISULFIDES, VIA S-NITROSOTHIOL INTERMEDIATES USING TRICHLORONITROMETHANE İğdir, A. Çiğdem M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Co-Supervisor: Prof Dr. İdris M. Akhmedov April 2000, 118 pages Thiols, S-nitrosothiols and disulfides are very important for biological systems. Nitric oxide (NO), one of the products of the reactions, is a messenger that plays many important roles in the biological activities that takes part in the body. In this work, thiols were converted to the corresponding disulfides via S-nitrosothiol intermediates using trichloronitromethane. In the first part of the work, simple thiols -thiophenol, allyl mercaptan, cyclopentyl mercaptan, 3-methyl-l-butanethiol and 2-methyl-l-butanethiol- were converted to their corresponding disulfides by using trichloronitromethane. In the second part, trichloronitromethane was used for the conversion of biological thiols -cysteine and glutathione- to their corresponding disulfides via S-nitrosothiol intermediates. The reactions can be carried out in alkaline organic solvents, neutral organic solvents, aqueous solutions, water and even without any solvent at ambient temperatures. iiiThis new method is important for NO-releasing agents' synthesis.