Metin And'ın geleneksel Türk tiyatrosu ile ilgili çalışmaları
Metin And's studies on traditional Turkish theater
- Tez No: 932335
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Metin And, Geleneksel Tiyatro, Seyirlik Oyunlar, Metin And, Traditional Theatre, Folk Play
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türk kültürünün nesiller boyunca yaşamasında geleneksel Türk tiyatrosu her zaman önemli bir aktarıcı olmuştur. Kültür aktarımında ve yaşatılmasında geleneksel tiyatro ritüelleri, uygulamaları, toplumun sosyal yapısını aktardığı için önemlidir. Halk günlük yaşamında çok karşılaştığı olayları, korkularını, sevinçlerini geleneksel tiyatrosuna yansıtmıştır. Geçmişten günümüze kadar birçok araştırmacı geleneksel Türk tiyatrosu üzerine araştırmalar yapmıştır. Metin And ise bu kişilerin başında gelen bir bilim insanıdır. Metin And'ın çalışmalarını incelemek, hangi konulara ne ölçüde değindiğini saptamak, onun görüşleri üzerinden özgün bilgiler verme ihtiyacı nedeniyle bu çalışma doğmuştur. Türk tiyatrosunun öncü isimlerinden olan Metin And, sahne sanatlarının neredeyse her dalı hakkında çalışmalar yapmıştır. Bu tez sadece geleneksel Türk tiyatrosu ile ilgili yaptığı çalışmaları göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Tezin sonucunda Metin And'ın, Türk tiyatrosu alanında çok fazla çalışma yaptığı, kimsenin değinmediği konulara değindiği, kitaplarında ve makalelerinde verdiği örnekler açısından da çok zengin bir arşive sahip olduğu tespit edilmiştir. Tezin alana katkı sağlaması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional Turkish theater has always been an important transmitter in the survival of Turkish culture through generations. It is significant in the transmission and preservation of culture because traditional theater rituals and practices reflect the social structure of society. The people have mirrored the events, fears, and joys they encounter daily in their traditional theater. Many researchers have conducted studies on traditional Turkish theater from the past to the present. Metin And is one of the prominent scholars in this field. This study emerged from the need to examine Metin And's works, determine the topics he covered, and provide original insights based on his views. As one of the leading figures in Turkish theater, Metin And has worked on almost every branch of performing arts. This thesis is prepared by focusing solely on his studies related to traditional Turkish theater. As a result of the thesis, it has been determined that Metin And has done extensive work in the field of Turkish theater, addressed topics that no one else has touched upon, and that he possesses a very rich archive in terms of the examples provided in his books and articles. It is hoped that this thesis will contribute to the field