Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri ile 21. yüzyıl becerileri özyeterliklerinin incelenmesi
An investigation of the 21st century skills self-efficacy andgeneral qualifications of the teaching profession of students inthe Physical Education and Sports Teaching Department
  1. Tez No: 932442
  2. Yazar: KADRİYE DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RESUL ÇEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Öğretmenlik mesleği, 21. yüzyıl becerileri, Physical education, Teaching profession, 21st century skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri ile 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Amasya Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesinin beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan öğrencilerden araştırma verileri toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 155' i kadın 211' i erkek toplam 366 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında sosyo-demografik özellikleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, Koçyiğit, Erdem ve Eğmir (2020) tarafından geliştirilen“Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlik Ölçeği”, Anagün, Atalay, Kılıç ve Yaşar (2016) tarafından geliştirilen“21. Yüzyıl Becerileri Öz Yeterlik Algıları Ölçeği”kullanılmıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin sosyo-demografik özellikleri hakkında bilgi edinmek için betimsel istatiklerden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet, kulüp veya topluluğa üye olma, lisansüstü eğitim alma isteği değişkenlerine ilişkin veriler bağımsız örneklemler T Testi; sınıf, lise türü, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, gelir düzeyi, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin kullanma düzeyine ilişkin veriler ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre; beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleği yeterlik algıları ile 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik algıları yüksek düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerin öğretmenlik mesleği genel yeterlik algıları ve 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik algılarında cinsiyet, lise türü, baba eğitim düzeyi, gelir düzeyi, kulüp veya topluluğa üye olma, lisansüstü eğitim alma isteği değişkenlerine ilişkin anlamlı farklılık bulunmazken, sınıf düzeyi, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin kullanma değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin öğretmenlik mesleği genel yeterlik algıları ile 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik algıları arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine physical education and sport teaching students' general competencies for teaching profession and 21st century skills self-efficacy perceptions. For this purpose, research data were collected from students studying in the physical education and sports teaching departments of Amasya University, 19 Mayıs University, Selçuk University and Bingöl University. The sample of the study consisted of 366 volunteer students, 155 of whom were female and 211 of whom were male. The personal information form created by the researcher to obtain information about the socio- demographic characteristics of the students, the“Teaching Profession General Competence Scale”developed by Koçyiğit, Erdem, and Eğmir (2020), and the“21st Century Skills Scale”developed by Anagün, Atalay, Kılıç, and Yaşar (2016) were used to collect the data. Descriptive statistics were used to obtain information about the socio- demographic characteristics of physical education and sports teaching students. The data related to the variables of gender, membership in a club or community, and desire to pursue postgraduate education were analyzed by independent samples T Test; the data related to the variables of grade, high school type, mother's education level, father's education level, income level, level of effective use of information and communication technologies analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA). According to the results of the study, physical education and sports teaching students' perceptions of teaching profession competencies were found to be adequate and their 21st century skills self-efficacy was found to be high. While there was no significant difference in students' perceptions of general efficacy for teaching profession and 21st century skills self-efficacy according to gender, high school type, father's education level, income level, membership in a club or community, and desire to receive postgraduate education, there was a significant difference according to class level, effective use of information and communication technologies variable. In addition, a positive and high level relationship was found between students' general efficacy perceptions of teaching profession and 21st century skills self-efficacy perceptions.