Kardiyoloji polikliniğine başvuran warfarin kullanan hastalarda kanda pıhtılaşma hızının belirlenmesi için tek kullanımlık test kiti geliştirilmesi
Development of a disposable test kit for the determination of blood coagulation rate in patiens using warfarin applying to cardiology clinic
  1. Tez No: 932443
  2. Yazar: BEYZA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞALVA, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ULTAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Yanal Akış Testi, INR Ölçümü, Warfarin, Taguchi Yöntemi, TOPSIS, Membran Performansı, Lateral Flow Test, INR Measurement, Warfarin, Taguchi Method, TOPSIS, Membrane Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Endüstrisinde Ar-Ge Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada, warfarin kullanan hastalarda INR ölçümünü taşınabilir, güvenilir ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilmek için yanal akış tabanlı bir test kiti geliştirilmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Test kitinin performansı üzerinde etkili olan membran türü, yüzey aktif madde kullanımı ve parametre optimizasyonu gibi faktörler sistematik bir şekilde incelenmiştir. Materyal ve metot: Çalışmada kullanılan yanal akış tabanlı test kiti, farklı membran türleri (İTK ve NC) ve yüzey aktif maddeler (Tween20 ve SDS) ile optimize edilmiştir. Performans değerlendirmelerinde Taguchi ve TOPSIS yöntemlerinden yararlanılmıştır. Testlerin klinik doğruluğunu belirlemek için ROC analizi uygulanmış ve kitin INR ölçümünde etkinliği değerlendirilmiştir. Bulgular: Yüzey aktif madde türleri arasında, Tween20'nin akış hızını artırdığı ancak varyasyona neden olduğu, SDS'nin ise daha kararlı bir akış sağladığı belirlenmiştir. ROC analizi sonuçları, test kitinin INR ölçümünde orta düzeyde bir ayırt ediciliğe sahip olduğunu göstermiştir. TOPSIS analizi ile en uygun parametre kombinasyonları belirlenerek maliyet ve zaman tasarrufu sağlanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, warfarin kullanan hastalarda INR ölçümü için geliştirilmiş yanal akış tabanlı test kitinin klinik pratikte kullanılabilir bir alternatif sunduğunu ortaya koymuştur. Test kitinin düşük maliyetli ve taşınabilir yapısı, özellikle laboratuvar erişiminin sınırlı olduğu bölgelerde önemli avantajlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to develop and evaluate a portable, reliable, and costeffective lateral flow-based test kit for INR measurement in patients using warfarin. Factors influencing the performance of the test kit, such as membrane type, surfactant usage, and parameter optimization, were systematically analyzed. Material and method: The lateral flow-based test kit used in the study was optimized with different membrane types (TLC and NC) and surfactants (Tween20 and SDS). Performance evaluations were carried out using Taguchi and TOPSIS methods. The clinical accuracy of the test was assessed through ROC analysis, evaluating the kit's effectiveness in INR measurement. Results: Among surfactants, Tween20 increased flow rate but caused variations, whereas SDS ensured more stable flow. ROC analysis results showed that the test kit exhibited moderate discriminatory power in INR measurement. TOPSIS analysis identified optimal parameter combinations, achieving time and cost efficiency. Conclusion: This study demonstrated that the developed lateral flow-based test kit offers a viable alternative for INR measurement in patients using warfarin. The kit's low-cost and portable design provides significant advantages, particularly in regions with limited access to laboratories.