Kronik bel ağrılı bireylere uzaktan ve yüz yüze uygulanan egzersiz eğitiminin kısa ve uzun dönem sonuçlarının araştırılması
Investigation of short and long term results of remote and face-to-face exercise training for individuals with chronic low back pain
  1. Tez No: 932764
  2. Yazar: AYBÜKE FANUSCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, omurga ağrısı, yürüme analizi, hareket açıklığı, takip çalışmaları, telerehabilitasyon, fizyoterapi ve rehabilitasyon, Chronic low back pain, spinal pain, gait analysis, range of motion, followup studies, telerehabilitation, physiotherap
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, kronik bel ağrısı (KBA) olan bireyleree telerehabilitasyon temelli (TR-T) ve klinik temelli (KT) olarak uygulanan motor kontrol egzersizlerinin kısa ve uzun dönem etkilerini karşılaştırmaktır. Randomize kontrollü paralel gruplu bu çalışmada, 42 katılımcı TR-T ve KT gruplarına eşit olarak dağıtılmıştır. Her iki gruptaki bireylere haftada üç gün olmak üzere sekiz hafta aşamalı motor kontrol egzersizleri uygulanmıştır. Değerlendirmeler tedavi öncesinde, tedavi sonrasında ve tedavi sonrası altıncı ayda gerçekleştirilmiştir. Değerlendirilen parametreler arasında ağrı şiddeti, yeti yitimi, yaşam kalitesi, ağrıyı felaketleştirme düzeyi, gövde fleksiyon hareket açıklığı, yürüyüşün zaman-mesafe karakteristikleri, fonksiyonel kapasite ve tedavi memnuniyeti yer almıştır. Her iki grupta da yürüyüşün zaman-mesafe karakteristikleri ve sosyal izolasyon hariç tüm değişkenlerde tedavi sonrası istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmiştir (p0,05). Değerlendirilen tüm parametrelerde tedavi süresince gerçekleşen değişimler korunmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, motor kontrol egzersizlerinin hem yüz yüze hem de telerehabilitasyon yoluyla uygulanmasının KBA yönetiminde etkili olabileceğini ortaya koymuştur. Telerehabilitasyon, özellikle erişim güçlüğü yaşayan bireyler için uygulanabilir ve klinik açıdan anlamlı bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the short- and long-term effects of telerehabilitation-based (TR-B) and clinic-based (CB) motor control exercises applied to individuals with chronic low back pain (CLBP). In this randomized controlled parallel group study, 42 participants were equally distributed to the TR-B and CB groups. Progressive motor control exercises were applied to individuals in both groups three days a week for eight weeks. Evaluations were performed before treatment, after treatment, and at six months after treatment. The evaluated parameters included pain intensity, disability, quality of life, pain catastrophizing level, trunk flexion range of motion, spatiotemporal characteristics of gait, functional capacity, and treatment satisfaction. Statistically significant changes were observed in all variables except spatiotemporal characteristics of gait and social isolation in both groups after treatment (p0.05). The changes that occurred during the treatment period were preserved in all evaluated parameters. In conclusion, this study revealed that the application of motor control exercises both face-to-face and via telerehabilitation can be effective in the management of CLBP. Telerehabilitation can be considered as a feasible and clinically significant alternative, especially for individuals with access difficulties.