Sağlık kurumlarında içsel pazarlama faaliyetlerinin çalışanların yaratıcı davranışı ve iş doyumu üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir uygulama
An application to determine the effect of internal marketing activities on employees' creative behavior and job satisfaction in healthcare organizations
  1. Tez No: 932840
  2. Yazar: SEBAHAT KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKBULUT DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel pazarlama, çalışan yaratıcı davranışı, iş doyumu, sağlık hizmetleri, Internal marketing, employee creative behavior, job satisfaction, health care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, içsel pazarlama faaliyetlerinin sağlık çalışanlarının yaratıcı davranışı ve iş doyumu üzerindeki etkisini keşfetmeyi amaçlamaktadır. İçsel pazarlama uygulamalarının iş doyumu ve yaratıcılık üzerindeki etkisinin anlaşılması, kuruluşların çalışanların refahını artıran ve hasta sonuçlarını iyileştiren stratejiler uygulamasına olanak tanıyacaktır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada veriler Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama hastanesinde farklı birimlerdeki farklı demografik özelliklere sahip sağlık çalışanlarından yüz yüze anket yöntemi uygulanarak toplanmıştır. 314 adet değerlendirilebilir anket elde edilmiş ve çalışmanın amacı doğrultusunda verilere ilişkin geçerlilik, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizleri SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; içsel pazarlama alt boyutlarının iş tatminindeki varyansın %38,0'ını ve yaratıcılıktaki varyansın %16,9'unu açıkladığını göstermektedir. Korelasyon sonuçları, içsel pazarlama alt boyutlarından sağlıklı çalışma ortamı alt boyutu ile iş tatmini arasında; çalışan gelişimi alt boyutu ile yaratıcılık arasında önemli pozitif ilişkiler olduğunu göstermektedir. Bulgular, içsel pazarlama faaliyetlerinden özellikle çalışan gelişimi ve sağlıklı çalışma ortamının, yaratıcılığı ve iş memnuniyetini artırmada önemli rol oynadığını vurgulamaktadır. Çalışmada kurum içi eğitim programlarının, çalışanların yükselme olanaklarının olması yaratıcı davranışı olumlu yönde etkilemekte olduğu sonucu bulunmuştur. Aynı zamanda uygulanan içsel pazarlama faaliyetlerinden kurum içi eğitim programlarınında olduğu iş gören gelişimi, çalışan seçimi, destek sistemi verimli kullanılması ve sağlıklı çalışma ortamı oluşturması çalışanların iş doyumunu olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca çalışanların yaratıcı davranışlarının iş doyumu üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Elde edilen bulguların sağlık sektöründe faaliyet gösteren kurumların çalışmalarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the effect of internal marketing activities on the creative behavior and job satisfaction of healthcare workers. Understanding the impact of intrinsic marketing practices on job satisfaction and creativity will allow organizations to implement strategies that increase employee well-being and improve patient outcomes. Convenience sampling method was used in the study. In this study, data were collected from healthcare professionals with different demographic characteristics in different units at Sivas Cumhuriyet University Research and Application Hospital by applying face-to-face survey method. 314 evaluable questionnaires were obtained and the validity, reliability, correlation and regression analyzes of the data were performed using the SPSS program in line with the purpose of the study. According to the results of the analysis; It shows that the internal marketing sub-dimensions explain 38.0% of the variance in job satisfaction and 16.9% of the variance in creativity. The correlation results were found between the healthy working environment sub-dimension and job satisfaction, which is one of the internal marketing sub-dimensions; It shows that there are significant positive relationships between the sub-dimension of employee development and creativity. The findings emphasize that internal marketing activities, especially employee development and a healthy working environment, play an important role in increasing creativity and job satisfaction. In the study, it was concluded that in-house training programs and the promotion opportunities of the employees positively affect the creative behavior. At the same time, it has been concluded that employee development, employee selection, efficient use of the support system and creating a healthy working environment, including in-house training programs, positively affect the job satisfaction of the employees. In addition, it has been observed that the creative behaviors of the employees have a positive effect on job satisfaction. It is expected that the findings obtained will contribute to the work of institutions operating in the health sector.