Prompt mühendisliği ile chatbot tasarımı chatgpt 4-o örneği
Desıgnıng a chatbot wıth prompt engıneerıng: chatgpt 4-oexample
- Tez No: 932896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇORUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, ChatGPT-4.0, Chatbotlar, Mühendislik Süreçleri, Yeni Bir Çağ, Artificial Intelligence, ChatGPT-4.0, Chatbots, Engineering Processes, A New Era
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde sohbet robotları hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Öyle ki, geçenlerde otobüste birinin gitmek istediği yeri insanlara değil, sohbet botlarına sesli olarak sorduğuna şahit oldum. Görünen o ki, bu durum giderek yaygınlaşacak. İşte bu noktada, bu kadar popüler bir teknolojiyi iş hayatında nasıl daha verimli kullanabileceğimizi araştırıyoruz. Bu çalışmada ise başrolde ChatGPT-4.0 var! Yapay zekâ teknolojisini mühendislik süreçlerine entegre ederek farklı bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. Araştırmada, sıfırdan bir chatbot tasarımı yapıldı. Tasarım aşaması, uygulama ve test süreçleri… Tüm bu adımlar ilmek ilmek işlendi. Bu chatbot ile çalışanların zaman kaybı yaşamasının önüne geçerek onların yükünü hafifletirken aynı zamanda işlerin hızını ve kalitesini artırabiliyor. Tabii ki bu süreçte karşılaşılan zorluklar da oldu. Ama şunu fark ettim: Bu zorluklar aslında bizim bu teknolojiyi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi öğrenmemizi sağlıyor. Sonuç olarak yapay zekâ teknolojileri ve chatbotlar sadece mühendislik süreçlerimizi kolaylaştırmakla kalmıyor; aynı zamanda bize yepyeni bir çağın kapılarını aralıyor. Bir anlamda“Nasıl daha farklı düşünebiliriz?”sorusunun cevabını da veriyor. Bu çalışmayı yazarken hep aklımdan şu geçti: Acaba farklı bir şey düşünüp sınırlarımı daha fazla zorlayabilseydim daha fazla neler yapabilirdim. Kim bilir? Belki bir gün.
Özet (Çeviri)
Chatbots have become an integral part of our daily lives. Just recently, I witnessed someone on a bus asking a chatbot for directions instead of turning to other people. It's clear that this trend will only continue to grow. At this point, the question arises: how can we make this increasingly popular technology more effective in the workplace? This study puts ChatGPT-4.0 in the spotlight! By integrating this AI technology into engineering processes, the aim is to provide a unique and transformative experience. As part of this research, a chatbot was designed from scratch. Every step of the design, implementation, and testing processes was meticulously executed. The chatbot aims to save employees' time, lighten their workload, and simultaneously enhance both the speed and quality of operations. Of course, challenges were encountered along the way. But I realized that these challenges taught us how to refine and improve the technology further. In conclusion, AI technologies and chatbots not only streamline engineering processes but also open the doors to a whole new era. In a sense, they answer the question,“How can we think differently?”Throughout this study, one thought kept crossing my mind: what if I had pushed my limits even further and tried something entirely new—what more could I have achieved? Who knows? Maybe someday.