Şirketlerde ücretlerin verimlilik üzerindeki etkisi
The effect of wages on productivity in companies
- Tez No: 933087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM BAKKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Şirket, Ücret, Verimlilik, İş Gücü, Company, Wage, Productivity, Labor Force
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma İktisadı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şirketlerde ücretlerin verimlilik üzerindeki etkisi, iş dünyasında sürekli tartışılan ve araştırılan bir konudur. Ücretler, çalışan motivasyonunu ve dolayısıyla organizasyonel verimliliği etkileyen önemli bir faktördür. Ücretin adil ve yeterli algılanması, çalışanların işlerine olan bağlılığını ve kuruma olan sadakatini artırırken, düşük veya adaletsiz ücretler ise yüksek işten ayrılma oranlarına ve düşük verimlilik seviyelerine yol açabilir. Ücret sistemlerinin etkin bir şekilde tasarlanması, şirketlerin rekabet avantajı elde etmesinde kritik bir rol oynar. Performansa dayalı ücret sistemleri, çalışanları hedeflere ulaşmaya teşvik eder ve bireysel performansları artırır. Ücretin yanı sıra, çalışanların kariyer gelişimi, iş güvencesi, çalışma koşulları gibi diğer faktörler de motivasyon ve verimlilik üzerinde önemli rol oynar. Ekonomik teoriler, ücretlerin piyasa dinamikleri ve iş gücü arz-talep dengesi ile şekillendiğini öne sürerken, psikolojik teoriler ise ücretin çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini sağladığına ve bu durumun iş tatminini artırdığına dikkat çeker. Ücret politikalarının sadece piyasa koşullarını değil, aynı zamanda çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurması gerektiği vurgulanmaktadır. Ücret politikaları, çalışanların motivasyonunu, verimliliğini ve sonuçta şirketin genel başarısını doğrudan etkileyebilen stratejik araçlardır. Bu nedenle, şirketlerin hem endüstri standartlarına uygun hem de çalışanların beklentilerini karşılayan dengeli ücret sistemleri geliştirmeleri önem taşır.
Özet (Çeviri)
The effect of wages on productivity in companies is a continuously debated and researched topic in the business world. Wages are a significant factor influencing employee motivation and, consequently, organizational productivity. The perception of fair and adequate wages increases employees' commitment to their jobs and loyalty to the organization, while low or unfair wages can lead to high turnover rates and low productivity levels. Effectively designed wage systems play a critical role in helping companies gain a competitive advantage. Performance-based wage systems motivate employees to achieve goals and enhance individual performance. In addition to wages, factors such as career development, job security, and working conditions also play significant roles in motivating and increasing productivity. Economic theories suggest that wages are shaped by market dynamics and the supply-demand balance of labor, while psychological theories highlight that wages make employees feel valued, enhancing job satisfaction. It is emphasized that wage policies should consider not only market conditions but also the expectations and needs of employees. Wage policies are strategic tools that can directly affect employee motivation, productivity, and ultimately, the overall success of a company. Therefore, it is important for companies to develop balanced wage systems that meet both industry standards and employee expectations.