Akıllı ev teknolojisinin önemi: Çağdaş konut yaşamı üzerindeki etkisinin analizi
The importance of smart home technology: Analysis impact on contemporary residential life
  1. Tez No: 933133
  2. Yazar: DABAN SALİHİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Ev Teknolojileri, Çağdaş Konut Yaşamı, İnşaat Mühendisliği, Enerji Verimliliği, Mimaride Günümüzdeki Trendler, Smart Home Technologies, Contemporary Residential Life, Civil Engineering, Energy Efficiency, Current Trends in Architecture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, akıllı ev teknolojilerini ve onun çağdaş konut yaşamı üzerindeki etkisini ele almaktadır. Bu amaç doğrultusunda çağdaş konut yaşamının ve akıllı ev teknolojilerinin tarihçesi, çeşitleri, başlıca özellikleri ve günümüzdeki trendleri tanımlanmıştır. Ev teknolojilerinin çağdaş konut yaşamı üzerindeki etkisinde beş temel faktör bulunmuştur. (a) Yapısal faktörler, kullanışlılık ve malzeme seçimi olarak (b) psikolojik faktörler, kişisel özellikler, sosyal etkiler, zevk ve heyecan olarak (c) ekonomik faktörler maliyet ve tasarruf imkânları olarak (d) çevresel faktörler iklim, sağlık imkânları, güvenlik ve emniyet olarak ön plana çıkmaktadır. Son olarak da akıllı ev teknolojilerinin çağdaş konutlarda benimsenmesinin önündeki engeller ekonomik sınırlamalar, teknolojik altyapı eksiklikleri ve kullanıcı farkındalığı gibi zorluklardır. Türkiye özelinde, akıllı ev teknolojilerinin sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu odaklı yaklaşımlara katkı sağlama potansiyeli dikkat çekmektedir. Ayrıca günümüz trendlerinde yer alan yapay zekâ, çevre dostu yaklaşımlar, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konuları çevre dostu materyallerin entegrasyonunu gündeme getirerek çağdaş konut yaşamının önemli bir parçası haline akıllı ev teknolojisi sistemlerini getirmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, akıllı ev teknolojilerinin çağdaş yaşam üzerindeki etkilerini analiz ederken, sürdürülebilir ve yenilikçi konut tasarımlarına dair önemli çıkarımlar sunmaktadır. Akıllı ev teknolojilerinin gelecekte sosyal etkileşimleri artırabileceği, kullanıcıların yaşam kalitesini daha da yükseltebileceği ve kentleşme sorunlarına çözüm sağlayabileceği öngörülmektedir. Bu kapsamda, kısıtlamalar, sınırlamalar ve önerilerle birlikte çalışmanın sonuçları hem akademik hem de sektörel gelişmelere yön verebilecek nitelikte katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines smart home technologies and their impact on contemporary residential living. For this purpose, the history, types, key features, and current trends of contemporary housing and smart home technologies have been identified. The effects of home technologies on modern residential living are categorized into five main factors: (a) Structural factors, such as usability and material selection, (b) Psychological factors, including personal traits, social influences, aesthetics, and excitement, (c) Economic factors, focusing on cost and savings opportunities, (d) Environmental factors, including climate, health amenities, safety, and security. Lastly, the challenges to the adoption of smart home technologies in modern residences include economic limitations, technological infrastructure deficiencies, and lack of user awareness. In the context of Turkey, the potential of smart home technologies to contribute to sustainability and energy-saving approaches stands out. Additionally, current trends involving artificial intelligence, eco-friendly approaches, sustainability, and recycling bring the integration of environmentally friendly materials to the forefront, making smart home technology systems a significant part of contemporary residential living. In conclusion, this study provides critical insights into the impact of smart home technologies on contemporary living while offering significant implications for sustainable and innovative designs. It is anticipated that smart home technologies could enhance social interactions, further improve users' quality of life, and offer solutions to urbanization challenges in the future. In this context, the findings of the study contribute both academically and practically to guiding developments in the field.