Ayıntablı Mahremî Dîvânı'nın tahlili
Analysis of Ayıntablı Mahremi's Divan
- Tez No: 933174
- Danışmanlar: PROF. DR. FETTAH KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XIX. yüzyıl divan şiiri, Ayıntablı Mahremî, Dîvân, tahlil, 19th century divan poetry, Ayıntablı Mahremî, Divan, analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 401
Özet
Eski Türk Edebiyatı çalışmalarında, divan şiirini tahlil etme önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle divan şiirini anlama, yorumlama, tanıtma ve değerlendirme çalışmaları divan edebiyatının hüküm sürdüğü dönemlerden başlayarak bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. Şiiri açıklamak ve yorumlamak, şiirin yazıldığı döneme ışık tutup geçmişi ile bugünü arasında bağlantı kurmak veya köklü bir geçmişe sahip olan divan şiirinin tanıtılması, ilim camiası açısından elbette ki büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla ʻʻAyıntablı Mahremî Dîvânı'nın Tahlili'' çalışması ilim camiasının hizmetine sunulmuştur. Mahremî, XIX. yüzyılda Antep'te yaşayan ve divan şiiri geleneği çerçevesinde eser veren şairlerden biridir. Dinî-tasavvufi içerikli şiirler kaleme almıştır. Ayıntablı Mahremî'nin tek eseri Dîvân'ıdır. Dîvân'ından iyi bir eğitim aldığı ve şiir bilgisine vakıf olduğu anlaşılmaktadır. Yanı sıra yaşadığı dönemin ve toplumun kültürel izlerini taşıdığı görülmektedir. Şair, dinî-tasavvufi edebiyat anlayışının kendisine sunmuş olduğu imkânlar dâhilinde duygu ve düşüncelerini samimi bir şekilde dile getirmeye çalışmıştır. Onun şairliği ve şiir anlayışı beraberinde üzerinde çalışılması gerektiği fikrini ortaya koymuştur. Bu vesileyle Ayıntablı Mahremî Dîvânı'nın Tahlili çalışması söz konusu olmuştur. Dîvân'ın tahlilinde şairin yaşadığı dönemin genel özellikleri, şairin ve toplumun dünya görüşü, dinî-tasavvufi anlayışın yansıması ve ön plana çıkması gibi özellikler dikkate alınmıştır. Dikkate alınan özelliklerle beraber şairin değindiği konular, mazmun ve mecazlar, kullandığı dil ve üslup özellikleri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Analysis of divan poetry holds an important place in Old Turkish Literature studies. Therefore, studies to understand, interpret, introduce, and evaluate divan poetry have continued from the periods when divan literature prevailed until today. Explaining and interpreting poetry, shedding light on the period in which it was written, establishing a connection between the past and the present, or introducing divan poetry, which has a deep-rooted history, is of great importance to the scientific community. For this purpose, the study ʻʻAnalysis of Ayıntablı Mahremî's Divan'' has been presented to the service of the scientific community. Mahremî is one of the poets who lived in Aintab in the 19th century and produced works within the framework of the divan poetry tradition. He wrote poems with religious-mystical content. Ayıntablı Mahremî's only work is his Divan. It is understood from his Divan that he received a good education and was knowledgeable in poetry. In addition, it is seen that he carries the cultural traces of the period and society in which he lived. The poet tried to express his feelings and thoughts sincerely within the possibilities offered by the religious-mystical literature understanding. His poetry and understanding of poetry revealed the idea that it should be studied. For this reason, the study Analysis of Ayıntablı Mahremî's Divan was carried out. In the analysis of the Divan, features such as the general characteristics of the period in which the poet lived, the worldview of the poet and society, the reflection and prominence of religious-mystical understanding were taken into account. Along with the features taken into account, the subjects the poet touched upon, metaphors and allegories, and the characteristics of the language and style he used were tried to be explained.