Research engagement of in-service EFL teachers: Exploring research self-efficacy, personality traits, and critical thinking dispositions
Hizmet içi ingilizce öğretmenlerinin araştırma katılımı: Araştırma öz-yeterlikleri, kişilik özellikleri ve eleştirel düşünme eğilimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 933267
  2. Yazar: SEDA BOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SAVAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma katılımı, Araştırma öz yeterliği, Kişilik özellikleri, Eleştirel düşünme eğilimleri, Research engagement, Research self-efficacy, Personality traits, Critical thinking dispositions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu kesitsel, karma yöntemli betimsel ilişkisel araştırmanın amacı, hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin araştırma katılımını ve araştırma katılımları (araştırma okuma ve yürütme) ile araştırma özyeterlikleri, kişilik özellikleri ve eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki olası ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın katılımcıları, Sakarya Üniversitesi'nde“Eğitimde Araştırma Yöntemleri”dersini almış ve bu ders kapsamında araştırma yürütmüş görevdeki İngilizce öğretmenleri arasından amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışmaya toplamda 40 hizmet içi İngilizce öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın verileri hem nicel hem de nitel veri toplama araçlarıyla elde edilmiştir. Nicel veriler, uyarlanmış bir anket ve üç ölçek aracılığıyla toplanmıştır:1) İngilizce Öğretmenlerinin Araştırmaya Yönelik Görüşleri Anketi (Borg, 2009), 2) Kapsamlı Araştırma Öz-Yeterlik Ölçeği (C-RSES) (Taş vd., 2023), 3) Beş Büyük Kişilik Envanteri–2 (BFI-2) (Soto ve John, 2017), 4) Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği (Özgenel ve Çetin, 2018). Nitel veriler ise araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorular aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, hizmet içi EFL öğretmenlerinin araştırmaya sık katılmadıklarını ve katılım düzeylerinin genellikle“nadiren”ile“bazen”arasında değiştiğini göstermektedir. En sık dile getirilen nedenler arasında zaman yetersizliği ve yayımlanmış araştırmaları pratik bulmama yer almaktadır. Ayrıca, bazı katılımcılar, asıl görevlerinin araştırma yapmak değil, öğretmek olduğunu ifade etmiştir. Araştırma katılımının yanı sıra, öğretmenlerin araştırma özyeterlik düzeyleri de incelenmiştir. Bulguların ortaya koyduğu üzere, öğretmenler en çok araştırma etiği ve süreçleri konusundaki bilgileri, bulguları tartışma, literatürü gözden geçirme ve araştırma problemini oluşturma konularında kendilerini öz yeterlik açısından yetkin hissetmektedir. Katılımcıların kişilik özellikleri incelendiğinde, Beş Faktör Kişilik Modeli'ne göre“Uyumluluk”boyutunun tüm boyutlar arasında en yüksek ortalama puana sahip olduğu görülmüştür. Bu durum, katılımcıların şefkatli, saygılı ve bağışlayıcı bir doğaya sahip olduğunu göstermektedir.“Sorumluluk”ve“Açıklık”boyutları da diğer boyutlara kıyasla görece yüksek ortalama puanlara sahiptir. Öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri incelendiğinde ise en yüksek ortalama puanların“akıl yürütme”ve“yargıya varma”alt boyutlarında olduğu bulunmuştur. Aslında, öğretmenler neredeyse tüm alt boyutlarda oldukça yüksek puanlar bildirmiştir. Öğretmenlerin araştırma katılımı, araştırma özyeterliği ve eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Ayrıca, araştırma katılımı ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için ki-kare testi kullanılmıştır. Sonuçlar, bu değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir. Ancak, araştırma özyeterliği ile araştırma katılımı arasındaki ilişki analiz edildiğinde, Kavramsal/Teorik Çerçeve boyutunda anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Buna göre, yüksek araştırma katılımı gösteren grup, düşük araştırma katılımı gösteren gruba kıyasla bu boyutta anlamlı düzeyde daha yüksek puan almıştır. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin kişilik özellikleri, araştırma öz yeterlikleri ve eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Sonuçlar, belirli kişilik özelliklerinin hem araştırma öz yeterliği hem de eleştirel düşünme eğilimleriyle pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir.“Dışadönüklük”,“Sorumluluk”ve“Açıklık”boyutları, eleştirel düşünme eğilimleri ile güçlü pozitif ilişkiler sergilerken,“Dışadönüklük”ayrıca araştırma öz yeterliğiyle de pozitif bir ilişki göstermiştir.“Olumsuz duygusallık”boyutu ise eleştirel düşünme eğilimleriyle bağlantılı bulunmuş, ancak“Uyumluluk”boyutunun her iki değişkenle de anlamlı bir ilişkisi tespit edilmemiştir. Çalışma, öğretmenlerin araştırma katılımını engelleyen önemli engelleri, sınırlı kaynak erişimi, zaman kısıtlamaları ve araştırmanın pratik dışı olarak algılanması gibi unsurları vurgulamıştır. Bu çalışma, politika değişiklikleri, kurumsal destek ve mesleki gelişim girişimleri için önemli sonuçlar doğursa da, bazı sınırlamaları da bulunmaktadır. Bu sınırlamalar, bulguların derinliğini ve genellenebilirliğini etkileyebilir. Gelecek araştırmalar, bu sınırlamaları, önerilen yaklaşımları dikkate alarak giderebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this cross-sectional mixed-methods descriptive correlational study is to investigate in-service EFL teachers' research engagement and the potential relationship between research engagement (both with and in) and their research self-efficacy, personality traits, and critical thinking dispositions. Participants were purposefully selected from in-service EFL teachers who had taken“Research Methods in Education”courses at Sakarya University and conducted research within the scope of this course. A total of 40 in-service EFL teachers participated in this study. The data for this research was obtained from both quantitative and qualitative data collection tools. Quantitative data were elicited through an adopted questionnaire and three scales: 1) English Language Teachers' Views of Research Questionnaire (Borg, 2009) 2) the Comprehensive Research Self-Efficacy Scale (C-RSES) (Taş et al., 2023), 3) the Big Five Inventory–2 (BFI-2) (Soto and John, 2017), 4) the Marmara Critical Thinking Dispositions Scale (Özgenel and Çetin, 2018). Meanwhile, the qualitative data were collected through open-ended questions developed by the researcher. Findings illustrated that in-service EFL teachers were not frequently research engaged, where their engagement levels varied between rarely and sometimes. The most cited reasons were lack of time and finding published research impractical. Also, some of the participants stated that their job is to teach not to conduct research. Besides, investigating teachers' research engagement, their research self-efficacy levels were also examined. As the findings revealed, teachers feel most self-efficacious in their knowledge of research ethics and processes, discussing findings, reviewing the literature, and formulating the research problem. Upon investigating participants' personality traits, the Agreeableness domain had the highest mean score among all the domains indicating that participants are compassionate, respectful, and have a forgiving nature. Conscientiousness and Open-mindedness also demonstrated relatively high mean scores compared to the other domains. When teachers' critical thinking dispositions were examined, findings demonstrated they exhibited the highest mean scores in reasoning and reaching judgement sub-dimensions. In fact, they reported very high scores almost among all sub-dimensions. Later, to explore the relationship between teachers' research engagement, research self-efficacy, and critical thinking dispositions, a Mann-Whitney U test was conducted. Additionally, a chi-square test was used to examine the relationship between research engagement and personality traits. The results demonstrated that there was no significant relationship between these variables. However, the analysis of the relationship between research self-efficacy and research engagement revealed a single significant difference in the Conceptual/Theoretical Framework factor, where the high engagement group ranked significantly higher than the low engagement group. The study further explored the relationship between teachers' personality traits, research self-efficacy, and critical thinking dispositions. The study found that certain personality traits were positively correlated with both research self-efficacy and critical thinking dispositions. Extraversion, conscientiousness, and open-mindedness showed strong positive relationships with critical thinking dispositions, while extraversion also had a positive connection with research self-efficacy. Negative emotionality was linked to critical thinking dispositions as well, while agreeableness did not show significant correlations with either variable. The study underscored key barriers to teachers' research engagement, such as limited access to resources, time constraints, and perceptions of research as impractical. While this study has important implications for policy changes, institutional support, and professional development initiatives, it also has certain limitations. These limitations may have influenced the depth and generalizability of the findings. Future research could address these limitations by incorporating the suggested approaches.