Plasenta akreata spektrumu (PAS) tanılı gebeler ile sağlıklı gebelerdeki maternal serum ve plasental kord kanında HE-4 (human epididymis protein-4) düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of maternal serum and placental cord blood levels of HE-4 (human epididymis protein-4) in pregnancies diagnosed with placenta accreta spectrum (PAS) and in healthy pregnancies
- Tez No: 933352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, Gebelik, HE-4, Patogenez, Plasenta Akreata Spektrumu, Biomarker, HE-4, Pathogenesis, Placenta Accreta Spectrum, Pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Plasenta Akreata Spektrumu (PAS) tanısı almış gebelerde ve sağlıklı gebelerde maternal serum ve plasental kord kanında Human Epididymis Protein-4 (HE-4) düzeylerini karşılaştırmak ve HE-4'ün PAS tanısında potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, karşılaştırmalı çalışmaya, üçüncü trimesterde olan ve doğum öncesi veya sırasında PAS tanısı konmuş 23 gebe ile 22 sağlıklı gebe dahil edildi. Tüm katılımcılardan doğum esnasında maternal venöz kan ve plasental kord kanı örnekleri alındı. HE-4 düzeyleri, ELISA yöntemi kullanılarak analiz edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilerek gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: PAS tanılı gebelerde hem maternal serum hem de plasental kord kanı HE-4 düzeyleri, sağlıklı gebelere kıyasla yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, HE-4 düzeyleri ile plasental invazyon derecesi ve tahmini plasenta hacmi arasında anlamlı bir korelasyon da saptanmamıştır. Sonuç: Bu sonuçlar, HE-4'ün PAS tanısında kullanılabilirliği açısından sınırlı tanısal değere sahip olduğunu ve bu protein düzeylerinin invaziv plasental patolojilerle doğrudan ilişkili olmayabileceğini göstermektedir. HE-4'ün, invaziv plasental anomalilerin biyokimyasal tanısında tek başına güvenilir bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve çok değişkenli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışma, literatürde az sayıda bulunan benzer çalışmalar arasına katkı sağlayarak, HE-4'ün PAS ile ilişkisini sorgulayan özgün bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare Human Epididymis Protein 4 (HE-4) levels in maternal serum and placental cord blood between pregnant women diagnosed with Placenta Accreta Spectrum (PAS) and healthy pregnant women, and to investigate the potential use of HE-4 as a biomarker in the diagnosis of PAS. Materials and Methods: This prospective, comparative study included 30 pregnant women in the third trimester diagnosed with PAS either antenatally or intraoperatively, and 30 healthy pregnant women matched for gestational age. Maternal venous blood and placental cord blood samples were collected at the time of delivery. HE-4 levels were measured using the ELISA method. The data were analyzed statistically to determine significant differences between the groups. Results: Although HE-4 levels in both maternal serum and placental cord blood were higher in the PAS group compared to healthy controls, the differences were not statistically significant. Furthermore, no significant correlation was found between HE-4 levels and the degree of placental invasion or estimated placental volume. Conclusion: These findings suggest that HE-4 has limited diagnostic value in the context of PAS and may not be directly associated with invasive placental pathologies. In order to assess the reliability of HE-4 as a standalone biochemical marker in the diagnosis of invasive placental anomalies, further large-scale, multicenter, and multivariate studies are required. This study contributes to the limited existing literature and offers a novel perspective by investigating the potential relationship between HE-4 and PAS.