Inhibitory effects of lindane and dielorin and removal of dieldrin in anaerobic treatment systems
Lindan ve dieldrinin toksik etkileri ve dieldrinin anaerobik arıtım sistemlerinde giderimi
  1. Tez No: 93348
  2. Yazar: TUBA HANDE ERGÜDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL NİYAZİ DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lindan, Dieldrin, Anaerobik Toksisite Analizi, Mikrobiyel Alıştırma, YAÇYA vı, Lindane, Dieldrin, Anaerobic Toxicity Assay, Acclimation, UASB IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz LINDAN VE DIELDRININ TOKSIK ETKİLERİ VE DİELDRİNİN ANAEROBİK ARITIM SİSTEMLERİNDE GİDERİMİ Ergüder, Tuba Hande Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Göksel N. Demirer Eylül 2000, 122 sayfa Bu çalışmada, klorlu insektisitlerden lindan ve dieldrinin anaerobik sistemler üzerindeki toksik etkileri araştırılmıştır. Anaerobik Toksisite Analiz (ATA) deneyleri kesikli reaktörlerde mikrobiyel alıştırmaya (adaptasyon) tabii tutulmuş ve tutulmamış anaerobik kültürler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. ATA deneyleri sonucunda, 10 mg/L lindan ve 30 mg/L dieldrinin mikrobiyel alıştırmaya tabii tutulmamış anaerobik kültürleri inhibe ettiği saptanmıştır. Fakat, bu dozlarda inhibe olan kültürlerin sonrasında iyileşme gösterdiği farkedilmiştir. ATA deneylerinin ikinci aşamasında, asetat, etanol+pestisit ve asetat+etanol+pestisit'e adapte olmuş anaerobik kültürler kullanılmıştır. ATA deneyleri sonucunda, anaerobik kültürlerin toksik maddelere karşı gösterdikleri direncin adaptasyon sonrasında arttığı anlaşılmıştır. Adaptasyon seviyesinin, alıştırma süresinceuygulanan bileşiğin çeşidi ve dozuyla bağlantılı olduğu anlaşılmıştır. Bu deney sonuncunda, asetat+etanol+pestisit alıştırma protokolünün, kültürlerin adaptasyon potansiyelini artırmada diğerlerine göre en etkili protokol olduğu saptanmıştır. Etanol+pestisit (15 mg/L) alıştırma protokolünün ise kültürleri 50 mg/L lindan veya dieldrinin toksik etkilerine karşı korumada yeterli olmadığı gözlenmiştir. Sürekli reaktör deneyleri, iki aşamalı Yukarı Akışlı Çamur Yataklı Anaerobik (YAÇYA) reaktörlerde gerçekleştirilmiştir. Lindan YAÇYA sisteminde, hidrolik bekletme süresi (HBS) ve yükleme dozu, sırasıyla, 24 saat ve 30 mg/L.gün iken, %88-92'lik (kimyasal oksijen ihtiyacı) KOİ arıtımı elde edilmiştir. Aynı şekilde, dieldrin YAÇYA sisteminde, HBS ve yükleme dozu, sırasıyla, 24 saat 10 mg/L.gün iken, yüksek KOİ (%87-94) arıtımı gözlenmiştir. Uygulanabilir minimum HBS 'de maksimum pestisit yükleme dozunu araştırmak için, lindan ve dieldrin YAÇYA sistemlerinin HBS değerleri, sırasıyla, 10 ve 3,5 saate düşürülmüştür. Bu koşullarda, lindan ve dieldrin YAÇYA reaktörlerindeki pestisit yükleme dozları, sırasıyla, 18,5 ve 1,4 mg/L.gün iken, KOİ arıtım yüzdelerinin %80 ve %60'ın altma düştüğü saptanmıştır. YAÇYA sistemlerinde ikinci aşamaların KOİ arıtımında etkili olmadığı anlaşılmıştır. Fakat, dieldrin YAÇYA sistemindeki ikinci aşamanm dieldrinin giderilmesinde önemli bir yeri olduğu farkedilmiştir. 10 mg/L dieldrin giriş konsantrasyonunun ikinci aşamada %44-86, tüm YAÇYA sisteminde ise %86-94 giderildiği anlaşılmıştır. Dieldrinin YAÇYA sistemlerinde gideriminde, biosorplama mekanizmasmın önemli bir yeri olduğu bulunmuştur. Buharlaşma/uçuculuk ile madde kaybının ise önemli olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INHIBITORY EFFECTS OF LINDANE AND DIELDRIN AND REMOVAL OF DIELDRIN IN ANAEROBIC TREATMENT SYSTEMS Ergüder, Tuba Hande M. S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer September 2000, 122 pages In this study, the inhibitory effects of two organochlorine insecticides, namely, lindane and dieldrin on anaerobic systems were investigated. Anaerobic Toxicity Assay (ATA) experiments were conducted with acclimated and unacclimated mixed anaerobic cultures in batch reactors. ATA experiments revealed that 10 mg/L lindane and 30 mg/L dieldrin exerted inhibitory effects on the unacclimated anaerobic cultures. But recovery was also observed at these doses. In the second phase of the ATA experiments, anaerobic cultures which were acclimated to acetate, ethanol+pesticide and acetate+ethanol+pesticide according to the acclimation protocols, were used. ATA experiments with the acclimated cultures revealed that acclimation improved the toxicity response of the cultures. The extent of acclimation was found to be a function of both the compound itself and mthe dose used in the acclimation protocol. Acetate+ethanol+pesticide acclimation protocol was the most effective protocol among the others in increasing the acclimation levels of the cultures. Ethanol+pesticide (15 mg/L) acclimation protocol did not prevent the cultures from inhibition by slug-dose of 50 mg/L lindane or dieldrin. The continuous reactor experiments were carried out in two-stage Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) reactors. Lindane UASB system had high COD removal efficiencies of 88-92%, when the HRT and loading rate of lindane UASB system were 24 hr and 30 mg/L.day, respectively. Similarly, high percent COD removals (87-94%) were achieved in the dieldrin UASB system at dieldrin loading rate and HRT of 10 mg/L.day and 24 hr, respectively. In order to investigate maximum pesticide loading rates with minimum HRT achievable, HRTs of the lindane and dieldrin UASB systems were decreased to 10 and 3.5 hr, while the lindane and dieldrin loading rates were 18.5 and 1.4 mg/L.day, respectively. At these HRT and loading rate conditions, COD removal efficiencies of the lindane and dieldrin UASB systems were below 80% and 60%, respectively. Second-stages of UASB systems were found to be not effective in COD removal. However, dieldrin second-stage UASB reactor had a significant role in dieldrin removal (between 44-86%, for the influent dieldrin concentration of 10 mg/L). The overall dieldrin removal was determined to be as high as 86-94%. Biosorption was found to be an important fate mechanism for dieldrin removal in the UASB systems, while volatilization was not.