The effect of intensive foreign language education on Turkish EFL iimam hati̇p secondary school students' anxiety
Yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitiminin Türk imam hatip ortaokulu öğrencilerinin ingilizce öğrenme kaygısı üzerindeki etkisi
- Tez No: 933595
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yoğunlaştırılmış Dil Programı, Kaygı, Başarı, Intensive Language Program, Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Öğrencilerin dil becerileri konusunda yaşadığı kaygı, dil öğrenme sürecini önemli ölçüde etkileyen kritik bir faktördür. Bu kaygının çeşitli nedenleri olabilir ve uygun bir süre içinde çözülmezse önemli bir soruna dönüşebilir. Hükümetler genellikle dil yeterlilik seviyelerini artırmak için yeni yabancı dil politikaları getirirler. Türkiye'de, ortaokul öğrencilerini İngilizce Hazırlık Programı'na (ELPP) dönüştürmeyi hedefleyen en son yabancı dil politikası denemesi devam etmektedir. MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) verilerine göre; Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Eğitim Modeli, 2024-2025 Eğitim Yılında Türkiye'de 584 İmam Hatip Ortaokulunda uygulanmaktadır. (dogm.meb.gov.tr, 2024) Bu çalışma, Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Eğitiminin öğrencilerin İngilizce dil öğrenme becerilerindeki kaygı üzerindeki etkilerini anlamayı ve yoğunlaştırılmış eğitim modelinin sonuçları nasıl etkilediğini değerlendirerek yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitim uygulamasının öğrencilerin kaygısını hafifletip hafifletmediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2024-2025 Eğitim -Öğretim döneminde İstanbul Çekmeköy'deki bir İmam Hatip Ortaokulu'nun 5/A, 5/B ve 5/C sınıflarından toplam 78 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada, öğrencilerin genel İngilizce bilgilerini değerlendirmek için 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir başarı testi kullanmıştır. Test, ilkokulda öğretilen çeşitli konuları kapsayarak, öğrencilerin ilkokul müfredatı ile uyumlu dil yeterliliklerini değerlendirmeye yönelik bilgiler sağlamıştır. Bu değerlendirme, beşinci sınıfın başında, Eylül ayının başında gerçekleştirilmiştir. Grupların başarı testlerinin ön test puanları Milli Eğitim Bakanlığı'na analiz ve belgeleme için iletilmiş olup, bu süreç standart protokollere uygun olarak yapılmış ve eğitim araştırmasının kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmuştur. İlk dönemin sonunda, öğrencilerin başarıları tekrar değerlendirilmiştir. Programın bitiminden sonra, katılımcılara kaygı değerlendirmesi ve mülakat yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The anxiety experienced by students on their language skills is a critical factor that undeniably has a crucial impact on the process of language learning. Various factors can cause this. If it is left unresolved within an appropriate timeframe, it may eventually become a significant concern. Governments often introduce new foreign language policies to enhance language proficiency levels. In Turkey, there is an ongoing trial of the latest foreign language policy aimed at converting the secondary school students into an English Language Preparation Program (ELPP). According to MEB (Ministry of National Education) statistics; The Intensive Foreign Language Education Model has been applied in 584 İmam Hatip Secondary Schools in 2024-2025 Education Year in Turkey. (dogm.meb.gov.tr, 2024) This study aims to understand the effects of Intensive Foreign Language Education on students' anxiety in English language learning skills and evaluate how the intensive instruction model affects the results and know if intensive education relieves students from anxiety. The research is carried out in 2024-2025 education year on a total of 78 students in 5/A, 5/B and 5/C classes of an İmam-Hatip Secondary school in Çekmeköy in İstanbul. The study utilized a 50-question multiple-choice achievement test to assess students' general knowledge of English achievement. The test covered various aspects taught in primary school, providing insights into students' language proficiency in alignment with the primary education curriculum. This assessment was conducted at the beginning of the fifth grade, in early September at the beginning of the term. The pre-test scores from the groups' achievement tests are forwarded to the Ministry of National Education for analysis and documentation and this process adheres to standard protocols, ensuring thorough record-keeping and contributing to a comprehensive understanding of the educational research conducted. Following the conclusion of the initial term, a subsequent assessment of student achievement was conducted. At the end of the term, participants underwent an anxiety evaluation alongside a semi-structured interview session.